Sunday, December 6, 2009

The Haunting in Connecticut – Οι φωνές των νεκρών (2009)





Director: Peter Cornwell

Writer: Adam Simon, Tim Metcalfe

Cast : Kyle Gallner, Virginia Madsen, Elias Koteas, Martin Donovan

Genre : Τρόμου, Θρίλλερ







Ιστορία

Η οικογένεια Κάμπελ μετακομίζει σε ένα παλιό σπίτι στο Κονέκτικατ ωστέ να βρίσκεται ο βαριά άρρωστος Μάτ κοντά στο νοσοκομείο που κάνει την θεραπεία του. Εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι με ανεξήγητα φαινόμενα και ανατριχιαστικά οράματα και θα ανακαλύψουν ότι το σπίτι κρύβει ένα ζοφερό παρελθόν, το οποίο αποτελεί κίνδυνο και για τους ίδιους…





Κριτική

Έχοντας προβληθεί στην Αμερική ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η εν λόγω ταινία έκανε τελικά πρεμιέρα και στη χώρα μας την περασμένη βδομάδα. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα σύμφωνα με τους παραγωγούς- σχετικά με τα οποία είχε κυκλοφορήσει και ένα ομώνυμο ντοκυμαντέρ πριν 4 χρόνια- κάτι το οποίο όμως έχει αρχίσει όμως να κουράζει σαν μέσο προώθησης, καθώς τα τελευταία χρόνια το ακούμε κατά κόρον και συνήθως αποδεικνύεται απάτη ή διαφημιστικό τρικ..



Όσον αφορά το σενάριο, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Δεν απέχει ιδιαίτερα από το μοτίβο που κινούνται συνήθως οι ταινίες του είδους, τονίζοντας μόνο λίγο περισσότερο το δραματικό στοιχείο, με αποτέλεσμα να μην είναι μεν κακό, αλλά ούτε και τίποτα το ιδιαίτερο. Θα μπορούσε με 1-2 ανατροπές ή κάποιο άλλο εύρημα να γίνει πιο ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς οι πρωτότυπες ιδέες σπανίζουν τα τελευταία χρόνια..



Η σκηνοθεσία δημιουργεί ένα μουντό, βαρύ σκηνικό πάνω στο οποίο ξεδιπλώνει όλο το οπλοστάσιο τρόμου, περίεργοι θόρυβοι, φώτα που τρεμοπαίζουν, ξαφνικά πετάγματα, που σε συνδυασμό με το καλό μακιγιάζ θα ικανοποιήσουν αυτούς που αναζητούν τον “εύκολο” τρόμο. Αυτός φαίνεται να είναι τελικά και ο στόχος της ταινίας, καθώς δεν υπάρχει η σεναριακή ποιότητα για κάτι περισσότερο.



Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται κάπως σπασμωδικά και είναι αρκετά τυποποιημένοι για τέτοιες ταινίες. Δε γίνεται ιδιαίτερη εμβάθυνση και ως εκ τούτου οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές, αφού οι αρκετά καλοί ηθοποιοί δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τις απαιτήσεις των ρόλων τους.





Τελικό συμπέρασμα: Αν είστε οπαδοί του τρόμου, η πρόταση μου είναι να δείτε την εν λόγω ταινία. Να την δείτε όμως χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, καθώς δεν έχει κάτι το πρωτοποριακό, δεν περιέχει βαθύτερα μηνύματα ή πολύπλευρους χαρακτήρες και γενικά δεν θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το είδος, θα καταφέρει εντούτοις να σας τρομάξει, τουλάχιστον για την μιάμιση και κάτι ώρα που διαρκεί. Χαμηλώστε φώτα, ανάψτε κεριά, και καλή διασκέδαση..



No comments:

Post a Comment