Wednesday, November 11, 2009

Evil - In the Time of Heroes - Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων (2009)



director: Γιώργος Νούσιας
writers: Claudio Bolivar, Γιώργος Νούσιας, Πέτρος Νούσιας, Χρήστος Χουλιάρας
starring : Αργύρης Θανάσουλας, Πέπη Μοσχοβάκου, Χρήστος Μπίρος, Billy Zane
genre : Τρόμου, Κωμωδία




Ιστορία
Πριν από τρεις μέρες τα πάντα άλλαξαν. Μία αρχαία δύναμη μετέτρεψε τους ανθρώπους σε αιμοβόρα ζόμπι.. Δεν ήταν η πρώτη φορά. 2.500 χρόνια πριν η κατάσταση ήταν ίδια. Τότε τα κατάφεραν και Το Κακό νικήθηκε, θα μπορέσουν οι ήρωες μας να κάνουν το ίδιο και σήμερα? Θα μπορέσουν να ξαναζήσουν Την Εποχή Των Ηρώων?


Κριτική
Αν και ως λάτρης του είδους και κομπάρσος της ταινίας ανυπομονούσα για την προβολή της, διάφορες αναποδιές που προέκυψαν με ανάγκασαν να την δω μόλις πριν λίγες μέρες. Στο μεταξύ άκουγα από κάποιους “ειδήμονες” για “χαμένη ευκαιρία”, “ημιτελή προσπάθεια”, και άλλους κονσερβοποιημένους χαρακτηρισμούς οι οποίοι άρχισαν να με προβληματίζουν. Μπαίνοντας λοιπόν στην αίθουσα καθάρισα το μυαλό μου από τις όποιες επιρροές, και μπορώ πλέον να καταγράψω τη δική μου ταπεινή γνώμη.


Σεναριακά, η κοινότυπη ιδέα της πρώτης ταινίας εξελίσσεται, με δυνατό χαρτί την ανάμειξη της αρχαίας Ελλάδας. Πολύ καλή έμπνευση που έκανε τη διαφορά, όπως και η ευρηματική μείξη αρχαίας και νέας διαλέκτου που δημιούργησαν μερικές ξεκαρδιστικές ατάκες. Όσον αφορά στην ιστορία του παρόντος, έχει έναν καλό κεντρικό άξονα, και αρκετές έξυπνες ιδέες για να τον εμπλουτίσει τόσο στον τομέα της δράσης όσο και στον τομέα του γέλιου. Υπάρχουν λίγοί τυποποιημένοι διάλογοι που θα μπορούσαν να λείπουν, αλλά οι περισσότερες ατάκες προκαλούν απίστευτο γέλιο. Γέλιο, γιατί για όσους ίσως δεν το κατάλαβαν, πρόκειται για μια κατά κύριο λόγο κωμωδία- παρωδία, και το σενάριο είναι πολύ καλό για το είδος, τολμώ να πω ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες ξένες παραγωγές, αλλά ακόμα και τις στιγμές που γίνεται πιο περιπετειώδες ή δραματικό, τα καταφέρνει μια χαρά.


Η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική, χρησιμοποιεί πολύ καλά πειστικά εφέ, πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, και σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση της κάμερας, έχουμε ένα αποτέλεσμα που σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρά ότι αυτή είναι μόλις η 2η δουλειά με ζόμπι που γίνεται στην Ελλάδα. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για ακόμα καλύτερη δουλειά, πιο λεπτομερή πλάνα στις μάχες για παράδειγμα, όμως γενικά το δεύτερο Κακο έχει πιάσει αρκετά υψηλά στάνταρ. Στα θετικά του σκηνοθετικού team επίσης είναι και ο χειρισμός του πλήθους κομπάρσων – ζόμπι, σκηνοθετικά και ψυχολογικά, ο οποίος έβγαλε πολύ καλό αποτέλεσμα, για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας.


Οι ηθοποιοί δίνουν ότι καλύτερο μπορούν, απόρροια της γενικότερης καλής διάθεσης με την οποία γυρίστηκε η ταινία και η οποία βγαίνει στο θεατή. Πολύ καλός ο Αργύρης Θανάσουλας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, άνετος και σαρκάστικός όπως και στο πρώτο Κακό. Αποκάλυψη της ταινίας για μένα ο Δρόσος Σκώτης στο ρόλο του μάγειρα, κάθε του παρουσία συνοδευόταν από απίστευτο γέλιο, μερικές φορές χωρίς καν να μιλήσει. Ο Billy Zane έδωσε άλλον αέρα στην ταινία με την συμμετοχή του στο ρόλο του προφήτη, προκαλώντας επιφωνήματα θαυμασμού με την πληθωρική παρουσία του. Και πάλι να σημειώσω όμως ότι όλοι, από τους γνωστούς ηθοποιούς μέχρι τους κομπάρσους έκαναν την καλύτερή τους προσπάθεια
.
Τελικό συμπέρασμα: Η ταυτότητα της ταινίας αναγράφει καθαρά τη λέξη κωμωδία. Η περιπέτεια υπάρχει επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως και το δράμα σε μικρότερο. Αλλά αυτό που κυρίως βγάζει με επιτυχία η ταινία είναι έναν, καλώς εννοούμενο, χαβαλέ, ο οποίος με αυτή τη μορφή έλειπε από το ελληνικό σινεμά και αξίζει ένα μπράβο στους συντελεστές της που, κόντρα στην τυποποιημένη θεματολογία που επικρατεί, το τόλμησαν και δεύτερη φορά η οποία, με την πρώτη σαν μάθημα, βγήκε βελτιωμένη σε βαθμό που λίγοι περίμεναν. Ελπίζω στο μέλλον να δούμε κι άλλες τέτοιες προσπάθειες, που να γίνονται πάντα με μεράκι και καλή διάθεση. Αναμένοντας το Dvd λοιπόν, το μόνο που μπορώ να πω είναι… καλή διασκέδαση!


Προσωπική βαθμολογία:



Review by Harvester

No comments:

Post a Comment