Wednesday, August 26, 2009

Ο Ασυμβίβαστος (1979)



director: Αντρέας Θωμόπουλος

writer
Αντρέας Θωμόπουλος

starring: 
Παύλος Σιδηρόπουλος, Μπέττυ Λιβανού,Βέρα Κρούσκα

genre: 
Drama



*Το trailer και το poster της ταινίας δεν είναι τα αυθεντικά, αλλά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανεβάσουμε το κανονικό poster με καλή ανάλυση και να βρούμε κάποιο trailer.









Κάποιους μήνες πριν είχα δει ένα αφιέρωμα στην εκπομπή του Σ.Θεοδωράκη για τους Ν.Άσιμο,Κ.Γώγου και Π.Σιδηρόπουλο.Το επεισόδιο λεγόταν "Οι Άγιοι των Εξαρχείων"(ή διαφορετικά "Οι Άγιοι της πλατείας").Κάποιες μέρες πριν διάβασα σε ένα site ένα κείμενο που τους χαρακτήριζε "Διαβόλους" με την έννοια οτι στάθηκαν υπέρμαχοι των ιδανικών τους σε ένα κόσμο που ήταν εναντίον τους και δεν τους υποστήριζε.Και την ίδια μέρα, στο ίδιο site είδα και τον χαρακτηρισμό "Μάρτυρες".Όλα αυτά μόνο ένα γλυκόπρικο χαμόγελο μπορούν να σου αφήσουν, γιατί όλη αυτή η "αψημαχία" αποτυπώνει το βάθος αυτών των ανθρώπων, την ποικιλία των ουσιωδών ιδεών τους και το πραγματικό παθος τους.Ο Σιδηρόπουλος αποτελεί τον πατέρα του ελληνικού rock,τον άνθρωπο που ένωσε την rock/blues με την ελληνική μουσική και, με αυτή του την επανάσταση, δημιούργησε ένα πρωτοποριακό ρεύμα ικανό να ρίξει αυτό το φως που γλυκαίνει παντού.


Λόγω της λατρείας μου για την ελληνική rock, ήθελα από καιρό να δω αυτή την ταινία.Όχι για να διαπιστώσω αν "το'χει" σαν ηθοποιός ο Σιδηρόπουλος.Αλλά, γιατί ήμουν σίγουρος οτι στην όλη υπόθεση που θα ξεδιπλωνόταν θα'χε μεγάλη επιρροή και θα προσπαθούσε να αποτυπώσει πολλές από τις απόψεις του και τις ιδέες του.Και,ευτυχώς, ήταν έτσι.Για να μην μιλάμε "φλου", έτσι έχουν τα πράγματα:


Ο Παύλος είναι αποφασιμένος να παρατήσει τις σπουδές στην Ιατρική για να αφιερωθεί στην μουσική του.Οι πάντες τον απέτρεπαν και ο ίδιος, με προσύλωση σ, αυτό του το όνειρο, δεν ακούει κανένα.Μετά από διάφορες "κλειστές πόρτες" και αποτυχημένες σχέσεις, βρίσκει τον έρωτα στην Ειρήνη.Τα όνειρα του πραμένουν ίδια, οι ιδέες του επίσης.Το θέμα είναι αν τελικά θα συμβιβαστεί...


Η σκηνοθεσία και το σενάριο, κατά τη γνώμη μου, ήταν πολύ επαναστατικά για τα ελληνικά δεδομένα.Πολλές πρωτότυπες ιδέες, που περιέπλεκαν με πολύ κομψό τρόπο την υπόθεση και, όταν τελικά γίνονταν πιο καθαρές για τον θεατή, έδιναν την εντύπωση μιας ταινίας που δεν δίσταζε να "μπει στο μάτι" των συντηρικών και βολεμένων κάθε εποχής.Καυτηριάζονται πολλά θέματα ανθρώπινης ηθικής, πραγματικής ελευθερίας, και γίνονται, σαφώς, άπειρες καλλιτεχνικές τοποθετήσεις. Η μάχη με τον ίδιο του τον εαυτό, το νου του, το περιβάλλον του και την ιδέα του συμβιβασμού αποτυπώνονται, με ανάγλυφο τρόπο, πρώτα...στον θεατή και μετά στην οθόνη.


Στην ηθοποιία, καλό θα'ταν να κρίναμε όλους τους υπόλοιπους εκτός από τον Σιδηρόπουλο, αν και δεν υστερεί σε τίποτα.Ο καθένας, λοιπόν, έδινε όσο έπρεπε από τον εαυτό του σε κάθε ρόλο και με σωστό μέτρο. Η επιλογή της Βέρας Κρούσκα σαν "Ειρήνη" ήταν η ιδανικότερη.Από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται καταλαβαίνεις οτι θα καταλήξει στο πλευρό του Παύλου.Ακτινοβολεί όλη την ένταση,και παράλληλα, την ηρεμία που ζητούσε ο ίδιος καθ'όλη την διάρκεια της ταινίας.


Ως προς τη μουσική, φαντάζομαι οτι θα έχετε υποψιαστεί περί τίνος θα πρόκειται.Ακούγονται, ερμηνευμένα μπροστά στην κάμερα από τον ίδιο,τραγούδια όπως το "Που να γυρίζεις", "Να μ'αγαπάς" κτλ. Σημαντικό είναι το γεγονός οτι μουσική στην ταινία έχει γράψει ο Μ.Θεοδωράκης και ο Α.Θωμόπουλος.


Η κριτική που έχει δεχθεί ο ίδιος είναι πολύ μεγάλη.Συνεχώς παρουσιάζονται απόψεις, θετικές ή αρνητικές, συνοδευόμενες από γραπτά στοιχεία που ανεβάζουν στον ουρανό τον Σιδηρόπουλο ή του "σέρνουν" πολλά. Η άποψη μου, λογικά, έγινε κατανοητή μέσα από το όλο κείμενο. Όλες οι γνώμες είναι δεκτές μιας και το κείμενο αναρτείται σε ένα χώρο που πρεσβεύει και αναζητά την διαδικτυακή, και όχι μόνο, ποικιλογνωμία. Σε μια τελική ανάλυση, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στεγνά μόνο στα της ταινίας.Αυτό, όμως, θα αφαιρούσε από αυτή όλο τον λυρισμό και την ποίηση που τη συνοδεύει. Ελπίζω η θετική γνώμη που εκφράζω να μην αποτρέψει κανέναν από το να δει την ταινία, γιατί ξαναλέω οτι οι απόψεις για το πρόσωπο του διίστανται.


"Keep on rocking in a free world" λοιπόν..!


Καλή ταινία..!


Προσωπική βαθμολογία:




Review by Sanm

No comments:

Post a Comment