Saturday, February 20, 2010

The Box (2009)



director: Richard Kelly
writers: Richard Kelly, Richard Matheson
starring: Cameron Diaz, James Mardsen, Frank Langella
genre: Thriller





Ιστορία:


Ένα ζευγάρι, βρίσκει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του ένα μυστηριώδες ξύλινο κουτί. Σύντομα πληροφορούνται ότι μέσα σε αυτό υπάρχει ένα κουμπί που αν το πατήσουν, θα συμβούν δύο πράγματα. Θα πάρουν ένα εκατομμύριο δολάρια μετρητά, και ένας άνθρωπος που δε γνωρίζουν θα πεθάνει...


Κριτική:
Και σε ποιόν δεν θα κέντριζε το ενδιαφέρον η βασική ιδέα; Το πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζητήσεων ανά τους αιώνες, και το the box το χρησιμοποιεί ώστε να στήσει γύρω του ένα θρίλερ φαντασίας που ξεκινά από το ιντριγκαδόρικο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Norma και Arthur Lewis όταν το μικρό ξύλινο κουτί φτάνει σπίτι τους..


Το σενάριο είναι βασισμένο σε ένα επεισόδιο της σειράς The Twilight Zone του 1986. Ενδιαφέρουσα όπως προείπα η κεντρική ιδέα, καλή σαν σκέψη η ανάπτυξή της, και κάπου εκεί επεμβαίνει το προαιώνιο ερώτημα “πως θα γίνουν τα 20 λεπτά 2 ώρες;”. Από κάποιο σημείο λοιπόν το concept αρχίζει να ξεχειλώνει καθώς, στην προσπάθειά του να μεγαλώσει τη διάρκεια της ταινίας και να βάλει περισσότερο μυστήριο, ο σεναριογράφος χάνει τον μπούσουλα, υπερφορτώνει την ταινία με αχρείαστες σκηνές και παράλληλα δεν αναπτύσσει όσο θα έπρεπε τον βασικό άξονα. Κάτι το οποίο θυμάται προς το τέλος, το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου αρκετά δυνατό, δεν αρκεί όμως για να χρυσώσει το χάπι..


Η σκηνοθεσία αναπαριστά πολύ καλά την εποχή που εκτυλίσσεται η ιστορία, συγκεκριμένα το 1976, όσον αφορά τα σκηνικά και τα ρούχα, αλλά και κάνει την εικόνα ελαφρά μουντή, ώστε να δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι γυρισμένη τότε. Κάτι που λειτουργεί υπέρ της ταινίας, εντείνει το σασπένς και τη δραματική της διάσταση, και δίνει έναν ακόμα λόγο να εκνευρίζεται κανείς με το κακογραμμένο σενάριο το οποίο σπρώχνει την ταινία σε λάθος κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να μπαίνουν διάφορα αχρείαστα και αταίριαστα εφέ μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.


Το πρωταγωνιστικό δίδυμο, και ειδικά η Cameron Diaz, δεν είναι και στα καλύτερα του, με αρκετά νωχελικές ερμηνείες. Καλός είναι ο Frank Langella στο ρόλο του μυστηριώδη κυρίου Steward, με αβαντάζ και την αλλόκοτη εμφάνιση του χαρακτήρα του, και αξίζει να σημειώσω ότι έναν μικρό ρόλο, αυτόν του Don Poates, παίζει ο Basil Hoffman ο οποίος στο αντίστοιχο επεισόδιο του Twilight Zone έκανε τότε τον κύριο Steward.




Τελικό συμπέρασμα: Λόγω σεναρίου, η ταινία δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον σωρό των παραγωγών επιστημονικής φαντασίας. Είχα την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθεί καλύτερα η κεντρική ιδέα, όμως η κινηματογραφική βιομηχανία δεν αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια πλέον, δίνοντας βαρύτητα στο “άρτος και θεάματα”. Δεν θα την πρότεινα σε καμία περίπτωση για σινεμά, αν είστε λάτρης του είδους ή απλά θέλετε να σας λυθεί η απορία για το αν οι Lewis πάτησαν τελικά το κουμπί, καλύτερα να περιμένετε το dvd..


Personal Rating:




Review by Harvester

No comments:

Post a Comment