Tuesday, February 23, 2010

Creation (2009)

director: Jon Amiel
writers: John Collee, Randal Keynes
starring: Paul Brettany, Jennifer Connelly, Martha West
genre: Drama, Biopic




Συνήθως, όταν ακούμε για μια ταινία βιογραφικού περιεχομένου, περιμένουμε να δούμε την ζωή του κεντρικού προσώπου - από την στιγμή της γέννησης του μέχρι το τέλος της - να ξετυλίγεται μπρoστά στο φακό αυτοτελώς. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, βέβαια, οι ταινίες αυτές εστιάζουν σε κάποιο ή κάποια περιστατικά του κύκλου ζωής του ατόμου με το οποίο σχετίζονται. Το "Creation" μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στην δεύτερη κατηγορία,
με σημαντικά σημεία διαφοροποίησης όμως, που δίνουν την εντύπωση του εντελώς νέου. Για να γίνουμε λίγο πιο σαφείς, το θέμα του φιλμ έχει ως εξής:


Ο Charles Darwin, έπειτα από πολλή μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος και της όλης ζωής που αυτό χαρίζει και φιλοξενεί, είναι έτοιμος να συγγράψει το έργο του "On The Origins Of Species". Ο θάνατος της κόρης του, όμως, θα φέρει πολύ πίσω αυτή του την προσπάθεια και, παράλληλα, θα τον μετατρέψει σε σκιά του εαυτού του. Μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς σύγκρουσης με τους γύρω του και με τον ίδιο του τον εαυτό, μένει μόνο να δούμε το πώς θα καταφέρει να ολοκληρώσει αυτό το επαναστατικό έργο.


Μιας και η συγκεκριμένη "ιστορία" τοποθετείται πολλά χρόνια πριν, ήταν φυσικό επακόλουθο ο σκηνοθέτης να δώσει στο σκηνικό και στην ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει έναν διαφορετικό αέρα. Όλη αυτή η αριστοκρατική κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή απεικονίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εικόνα είναι "πεντακάθαρη", στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, και στα καίρια σημεία του έργου αποτυπώνει πλήρως ακόμα και την συναισθηματική κατάσταση των ηθοποιών που βρίσκονται στο πλάνο. Επειδή η ταινία έχει να κάνει, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, με την φύση, είναι λογικό σε κάποια λίγα σημεία να θυμίζει ντοκιμαντέρ. Αυτό, φυσικά, το παρατηρούσε κάποιος σε μικρό βαθμό, αλλά σε σημείο που ταίριαζε απόλυτα με την ροή και το συνολικό πλαίσιο (π.χ. η αποσύνθεση ενός μικρού πουλιού).


Διαβάζοντας τα ονόματα των πρωταγωνιστών (τουλάχιστον τα δύο από τα τρία που έχουν γραφεί εδώ), δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη σύσταση. Ο Paul Brettany (παίζει τον Charles Darwin) μας είναι ήδη γνωστός από τις ταινίες "A Beautiful Mind", "Dogville" και "Da Vinci Code". Προσωπικά μου είχε κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση στον Κώδικα Ντα Βίντσι (δεν κατάφερε, όμως, να σώσει την ταινία...), αλλά δεν ήταν ο ηθοποιός για τον οποίο θα "έτρεχα" να δω κάποια νέα ταινία που συμμετάσχει. Στο "Creation", όμως, "δίνει ρέστα". Εξαιρετική ερμηνεία σε όλες τις πτυχές του ρόλου, καμία υπερβολή και ιδανικό ταίριασμα. Η Jennifer Connelly (η γυναίκα του Δαρβίνου) ήταν απλά καλή. Δεν θεωρώ ότι κουράστηκε πολύ για να έχει την απόδοση που είχε. Για κανέναν λόγο, όμως, δεν χαλάει την ταινία. Ακόμα και με αυτή της την ερμηνεία, η ταινία παραμένει πολύ καλή. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η μικρή Martha West. "Σήκωσε" όλο το βάρος της κόρης του Δαρβίνου και, γενικότερα, χειρίστηκε ώριμα τον ρόλο της.


Είναι, μάλλον, δύσκολο να είσαι δημιουργικός και ισορροπημένος σε έναν κόσμο ο οποίος είναι εναντίον σου. Ιδιαίτερα όταν οι ίδιες του οι αξίες στηρίζονται σε μη σταθερά θεμέλια, η προκατάληψη γίνεται ακόμα πιο έντονη. Είναι προσωπικό σου θέμα το πως θα βρεις την δύναμη να νικήσεις τους φόβους σου και να πείσεις το περιβάλλον σου για κάτι το τελείως ανατρεπτικό. Προτείνω να δέιτε την ταινία όχι μόνο για την καλλιτεχνική πλευρά της, αλλά και για την επιμορφωτική. Δεν πιστεύω ότι θα νιώσετε, ας πούμε, "ξενερωμένοι" μετά το τέλος της..!


Όπως κι αν έχει, καλή ταινία εύχομαι..!


Προσωπική Βαθμολογία:


No comments:

Post a Comment