Friday, July 3, 2009

Dead Snow (2009)



director : Tommy Wirkola

writers : Stig Frode Henriksen | Tommy Wirkola

starring : Charlotte Frogner | Ørjan Gamst | Stig Frode Henriksen | Vegar Hoel | Jeppe Laursen | Evy Kasseth Røsten | Jenny Skavlan

genre : Splatter | Action | Adventure | Comedy | Horror







Η Ιστορία:

Ομάδα σπουδαστών της ιατρικής, αποφασίζουν να πάνε διακοπές στην καλύβα της κοπέλας ενός εξ αυτών στα χιονισμένα βουνά, για να περάσουν ένα όμορφο και ξέγνοιαστο τριήμερο. Ενώ όλα κυλάν σε χαλάρούς ρυθμούς, ένα βράδυ, ένας άγνωστος μεσήλικας χτυπάει την πόρτα της καλύβας τους ζητώντας ένα φλυντζάνι καφέ και λίγη ζεστασιά. Καθώς συζητάν με τον άγνωστο και υπερπερίεργο τύπο, τους αναφέρει μια ιστορία για το μέρος όπου αποφάσισαν να περάσουν τις διακοπές τους. Το μέρος αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ήταν ουσιαστικά το ορμητήριο μιας ομάδας σκληροπυρηνικών γερμανών ναζί κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Εκεί λοιπόν είχε συσπειρωθεί μια ομάδα από κατοίκους οι οποίοι εναντιώνονταν στα στρατεύματα των ναζί, προσπαθώντας να τους σκοτώσουν με ότι έβρισκαν, μιας και οι στρατιώτες λεηλατούσαν τα σπίτια τους ψάχνωντας για οτιδήποτε χρυσό και συνάμα πολύτιμο αντικείμενο. Η ιστορία των σπουδαστών συνεχίζεται στα χιονισμένα βουνά, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του αγνώστου παλεύοντας ώς το τέλος για τις ζωές τους.



Η Κριτική:

Αίμα, κομμένα χέρια και πόδια, απίστευτες σκηνές καφρίλας εμπλουτισμένες με υπερβολικές δόσεις cult αγγιγμάτων και όλα αυτά μαζί αλεσμένα με το κλασσικό μοτίβο του είδους, δηλαδή μιας παρέας νεαρών ατόμων με πάρα πολλά nerd χαρακτηριστικά, που όταν ο κίνδυνος παρουσιάζεται, βγαίνουν από το κουκούλι τους και παλεύουν μέχρι θανάτου για να σωθούν.



Το Dead Snow δεν είναι τίποτε άλλο από μια κλασσική zombie-splatter ταινία, που με το μόνο πρωτότυπο στοιχείο της είναι ότι τον ρόλο των zombies παίζουν γερμανοί ναζί στρατιώτες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παρ' όλα αυτά μου άρεσε και με έκανε να περάσω ευχάριστα στην ώρα που αφιέρωσα!



Αναλύωντας, το Dead Snow είναι κατά την γνώμη μου μια ταινία που για το είδος της, στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων (δεν είναι δα και πολλές αυτές) και χωρίς να προσπαθεί να κάνει την υπέρβαση σε κάποιον τομέα, καταφέρνει να φτάσει εκεί που θέλει και να δώσει στον θεατή όλα αυτά που περίμενε. Δηλαδή μιάμιση ώρα με πολύ αίμα, καφρίλα και άπειρες δόσεις κωμωδίας, κάτι που προσωπικά λατρεύω στις ταινίες του είδους.



Μην περιμένετε να δείτε κάτι το μαγευτικό, κάτι που θα θέλετε να ξαναδείτε και άλλες φορές, κάτι που θα στιγματίσει την γνώμη σας για το είδος των ταινιών αυτών.Αυτό που θα δείτε δεν είναι σήμα κατατεθέν των splatter ταινιών και κατά την γνώμη μου υπάρχουν πολλές καλύτερες ταινίες για να μπεί κάποιος στον αποτρόπαιο αυτόν κόσμο.Αξίζει όμως την προσοχή σας και ιδιαίτερα αυτών που γουστάρουν τέτοιο στυλ.



Σκηνοθετικά η ταινία εξελίσσεται όπως πρέπει, χωρίς να κουράζει και ιδιαίτερα από την μέση και μετά οι έντονες σκηνές ειλικρινά δεν σταματάνε. Το μόνο σκηνοθετικό ψεγάδι κατά την γνώμη μου είναι το ότι η ανάπτυξη των χαρακτήρων έγινε με πολύ κλισέ περάσματα, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί λόγω του αρκετά πρωτότυπου main theme της ταινίας.



Όσον αφορά την μουσική της ταινίας δεν έχω να πω πάρα πολλά, μιας και το είδος επιβάλλει ακραία μουσικά μονοπάτια. Έτσι και στο Dead Snow θα ακούσετε μέταλ από την αρχή ώς το τέλος και τα μόνα σημεία που αυτό αλλάζει είναι στις σκηνές μάχης όπου ακούγονται τα κλασσικά horror περάσματα. Το cast της ταινίας ούτε με ενθουσίασε ούτε με απογοήτευσε. Έχουμε να κάνουμε με μια παρέα νέων ηθοποιών,με πολύ λίγα πράγματα στο ενεργητικό τους, που όμως καταφέρνουν να μην γίνουν βαρετοί και να αποδώσουν σωστά τα όσα η ταινία πραγματεύεται, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιος από το σύνολο.



Κλείνοντας, θα 'θελα να πώ ότι το Dead Snow είναι μια πολύ καλή επιλογή για το καλοκαίρι, είτε είστε οπαδός (άν είστε θα περάσετε τέλεια)του είδους είτε όχι. Η ταινία μπορεί να κινείται σε γνωστά και επαναλαμβανόμενα μονοπάτια, μα είναι το όλο κλίμα της που θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα την 1 ώρα και 27 λεπτά που διαρκεί. Άν βρείτε καλή παρέα και όρεξη για splatter-ιές πηγαίντε και δείτε την! Άν από την άλλη δεν είστε συνηθισμένοι στο είδος αυτό απλά προσπεράστε. Είναι πάντως ένα καλό intro για τους μπάσταρδους του tarantino που θα ακολουθήσουν τν δρόμο προς τις αίθουσες τον Αύγουστο. Απ' ότι φαίνεται το φετινό καλοκαίρι οι ναζί τα έχουν βρεί σκούρα και τίποτα δεν τους σώζει! (και έτσι πρέπει!!)



Καλή προβολή!



Προσωπική βαθμολογία:







No comments:

Post a Comment