Saturday, July 4, 2009

Transformers: Revenge of the Fallen (2009)





director: Michael Bay

writers: Ehren Kruger, Roberto Orci, Alex Kurtzman

starring: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Turturro, Ramon Rodriguez, (v) Peter Cullen,(v) Hugo Weaving

genre: Action, Sci-Fi, Adventure







Transformers, τί μπορεί κανείς να πει για αυτά. Από τα παιδικά μέχρι τα παιχνίδια το σίγουρο είναι ότι ο Optimus Prime και η παρέα του είναι από τις φιγούρες που σημάδεψαν αν μη τι άλλο τα παιδικά μου χρόνια. Έτσι λοιπόν η μεταφορά τους στην κινηματογραφική οθόνη με είχε ενθουσιάσει από τη πρώτη στιγμή. Η πρώτη ταινία μπορώ να πω ότι με είχε αφήσει καταγοητευμένο. Ωραίο στήσιμο των χαρακτήρων, χιούμορ σε πάρα πολύ καλό βαθμό και φυσικά άπλετη δράση που σε κρατούσε καθηλωμένο σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Φυσικά όμως δεν είχαν λείψει και οι κλισέ σκηνές ηρωισμού και έρωτα που με είχαν απογοητεύσει αλλά σε γενικές γραμμές η ταινία ήταν μια πολύ καλή action movie.



Στη δεύτερη ταινία οποιουδήποτε sequel όμως περιμένεις να δεις κάτι παραπάνω από απλά έναν καινούργιο κακό. Και στο τομέα αυτό σίγουρα η συνέχεια των Transformers έχει αποτύχει παταγωδώς.



Στην αρχή της ταινίας μεταφερόμαστε 2 χρόνια μπροστά από εκεί που μας είχε αφήσει το πρώτο φιλμ της σειράς. Οι άνθρωποι έχουν σχηματίσει μια μυστική συμμαχία με τα Auto bots για να κυνηγήσουν και να καταστρέψουν όσα Decepticons έχουν μείνει στον πλανήτη. Από την άλλη ο Sam(Shia LaBeouf) ετοιμάζετε να μετακομίσει στο κολλέγιο σε αναζήτηση μιας νορμάλ και ήσυχης ζωής διατηρώντας ακόμα σχέση με την Michaela(Megan Fox). Όμως επειδή η ζωή ποτέ δε στα φέρνει όπως θες αυτή η ησυχία δε μπορεί να κρατήσει πολύ καθώς ο Megatron ελευθερώνετε από τον υποθαλάσσιο τάφο του και σε συνεργασία με έναν νέο κακό προσπαθεί να καταστρέψει για άλλη μια φορά τη Γη. Έτσι λοιπόν ξεκινά η καινούργια περιπέτεια των Transformers.





Αναλύοντας τη ταινία θα ξεκινήσω από τα θετικά. Τα εφέ της ταινίας είναι απίστευτα και δημιουργούν πολύ καλές σκηνές μάχης που σε καθηλώνουν με την ρεαλιστική σύνδεση με το περιβάλλον, καθώς βλέπουμε μάχες σε δάση, ερήμους και πόλεις. Επίσης θέλω να τονίσω και την ευχαρίστηση που μου προσέφερε η ηθοποιία του Shia LaBeouf ο οποίος και στις δύο ταινίες έχει αποδώσει τα μέγιστα φτιάχνοντας έναν πολύ καλό χαρακτήρα με πολύ καλά κωμικά αλλά και ηρωικά στοιχεία. Ο ανερχόμενος αυτός αστέρας έχει να δώσει πολλά στον τομέα των ταινιών δράσης και πολύ θα ήθελα να τον δω και σε κάποιο άλλο είδος.



Από εκεί και πέρα όμως η ταινία αρχίζει να κατρακυλά. Καταρχάς το χιούμορ που στη πρώτη ταινία είχε δώσει πολύ θετικά στοιχεία έχει καταντήσει σε ένα ανούσιο, άκυρο, σεξιστικό και με πολύ άσχημο λεξιλόγιο υποκατάστατο το οποίο πολλές φορές γυρίζει γύρω από την πρωταγωνίστρια Megan Fox η οποία κατακρεουργεί κάθε έννοια της ηθοποιίας. Αλλά φυσικό ήταν να έχουμε με τέτοια τροπή καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα δουν την ταινία για την αδιαπραγμάτευτα πανέμορφη εμφάνιση της, που σε συνδυασμό με τις στιλιστικές επιλογές που αφορούν καυτά μίνι σορτσάκια και πόζες βγαλμένες από τους καλύτερους φωτογράφους του Playboy, γίνονται η χαρά του κάθε αγοριού.





Η σκηνοθεσία είναι ουδέτερη και κλισέ με τον Bay να προσθέτει άλλο ένα στερεότυπο στη συλλογή του. Κλασσικά όλα από την αρχή μέχρι το τέλος με σκηνές δράσης που εκτυλίσσονται όπως επιβάλει το πρωτόκολλο. Καμιά πρωτοτυπία σε μια ταινία που σαφώς πρόσφερε την ευκαιρία να γίνει υπόδειγμα δράσης και περιπέτειας αν έπεφτε στα χέρια ενός σωστού σκηνοθέτη. O Michael Bay δεν κάνει τίποτα περισσότερο από ότι θα μπορούσε να κάνει ο καθένας μας με 100 εκατομμύρια δολάρια και την απαραίτητη τεχνογνωσία. Είναι απορίας άξιο πως έχει καταφέρει να πάρει τόσα μεγάλα project.



Το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και η μουσική. Κλισέ όσο δε πάει. Για να καταλάβετε δηλαδή μιλάω για Greenday όταν ο Sam πάει στο κολλέγιο και Linkin Park όταν η Μεγάλη μάχη τελειώνει.





Όσο για το σενάριο μπορώ να πω πως ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση. Η δεύτερη ταινία μιας σειράς πρέπει να δίνει πολλά στοιχεία και να αναπτύσσει τους χαρακτήρες σε ένα ανώτερο επίπεδο φτιάχνοντας τη βάση για ένα πιθανό saga. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο καθώς δίνεται ελάχιστη δυναμική στην αναζήτηση του Sam για μια ήσυχη ανθρώπινη ζωή, στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να δώσει τροφή για σωστές δραματικές σκηνές. Επίσης μεγάλη απογοήτευση ήταν και η υποβάθμιση του Megatron σε δευτερεύοντα κακό δίνοντας στις μάχες του το χαρακτήρα των μαχών της σειράς. Κρίμα για έναν πολύ καλό κακό που για μένα βρίσκετε στο πάνθεον των κακών μαζί με Μάμρα και όλες τις σκοτεινές φιγούρες των παιχνιδιών μου.



Εν κατακλείδι λοιπόν η ταινία είναι μια πολύ καλή popcorn action movie που θα σας διασκεδάσει αλλά είναι προσβολή σε αυτό που πιστεύω για τα Transformers. Αν επιλέξετε να τη δείτε απλά σαν μια ταινία δράσης τότε σίγουρα θα περάσετε καλά, αλλά αν το δείτε σαν αληθινοί fans των Transformers τότε το πιθανότερο να απογοητευτείτε. Στην τελική όμως αποτελεί μια καλή εναλλακτική για ένα καλοκαιρινό βράδυ και θα σας κρατήσει ευχαριστημένους τις 2μιση ώρες που κρατάει(λίγο μεγάλο είναι η αλήθεια).



Καλή προβολή!!!!



Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment