Saturday, April 11, 2009

Doubt (2008)









director:John Patrick Shanley
writer: John Patrick Shanley (screenplay/play)
starring:Meryl Streep,Philip Seymour Hoffman,Amy Adams,Viola Davis
genre: Drama/Mystery






Η ταινία αυτή μπορώ να πω ότι με μπέρδεψε αρκετά. Είναι μια ταινία για την οποία δε μπορώ να βρω κάτι άσχημο αλλά ταυτόχρονα δε μπορώ να βρω και κάποιο στοιχείο το οποίο να με ενθουσίασε. Μετά το τέλος είχα μείνει με το αίσθημα μιας ευχάριστης ουδετερότητας. Καθόλου προβληματισμένος και ελάχιστα γεμάτος. Το μόνο πράγμα που θα μου θυμίσει αυτή τη ταινία, όταν την δω στη τηλεόραση, θα είναι πιθανότατα αυτή η κριτική… Στα της ταινίας τώρα:


Το έργο μας μεταφέρει στην Αμερική, λίγες δεκαετίες πίσω. Σε ένα σχολείο το οποίο συντηρούν μοναχές. Όλα κυλάνε ομαλά και ολίγον αυστηρά για τα παιδιά μέχρις ότου η διευθύντρια του σχολείου(Meryl Streep) μαζί με μια νεαρή καλόγρια (Amy Adams) αρχίζουν να υποπτεύονται τον ιερέα (Phillip Seymour Hoffman) για ανίερο ενδιαφέρον στον πρώτο στα χρονικά έγχρωμο μαθητή του σχολείου. Εκεί ξεκινάει και η προσπάθεια της διευθύντριας να διώξει τον ιερέα από το σχολείο.




Όσον αφορά τα στοιχεία της ταινίας δεν έχω να αναφέρω πολλά. Σκηνοθεσία καλή, μουσική ευχάριστα τοποθετημένη, κάμερα αργή με ωραίες σκηνές, σκηνικά και κοστούμια άψογα…Πάντως δύο πράγματα μου τράβηξαν την προσοχή. Το σενάριο και η ηθοποιία.


Το σενάριο ξεκίνησε πολύ ωραία και λίγο μετά τη μέση της ταινίας πήρε μια αναπάντεχη τροπή συνδέοντας δύο θέματα ταμπού (τουλάχιστον για την εποχή στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία μας). Το ένα είναι ασφαλώς η παιδεραστία και το δεύτερο δε θα το αποκαλύψω γιατί θα ήταν τεράστιο spoiler.


Στην ουσία όμως την ταινία την κρατάνε στους ώμους τους οι ηθοποιοί. Φαντάζομαι βέβαια ότι αυτός ήταν και ο πρωταρχικός στόχος αφού η ταινία αποτελείται κατά κόρον από σκηνές συζητήσεων και τσακωμών ανάμεσα στους χαρακτήρες, οι οποίοι αναπτύσσονται πλήρως και ξεδιπλώνουν όλες τις πτυχές τους, καθώς έχουν και τον χώρο και τον χρόνο να το κάνουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και οι τέσσερις βασικοί ηθοποιοί προτάθηκαν για Όσκαρ. Αν έπρεπε να διαλέξω έναν πάντως θα διάλεγα την ερμηνεία της Viola Davis η οποία αν και μικρή σε διάρκεια έδωσε τον καλύτερό της εαυτό στο ρόλο της μητέρας του αγοριού. Θα έπρεπε όμως σε αυτό το σημείο να δηλώσω και την έκπληξή μου από την ερμηνεία της Meryl Streep, την οποία εκτίμησα καθώς έδειξε τη στόφα του μεγάλου ηθοποιού. Την ικανότητα να αλλάζεις τελείως το παίξιμο και το ύφος σε κάθε διαφορετικό ρόλο.




Το τέλος της ταινίας πάντως με απογοήτευσε…δε μου άρεσε.. δε με άγγιξε. Μάλλον σε αυτή τη ταινία το καλύτερο μέρος είναι η διαδρομή προς το τέλος.. Θα το κατέτασσα στην κατηγορία ταινιών όπως το ‘Όνομα του Ρόδου’ όπου δεν είναι το τέλος που σου δίνει την ευχαρίστηση. Αλλά όπως το γνωστό μυθιστόρημα είναι καλύτερο από την ταινία έτσι και στο ‘Doubt’ πιθανότητα το θεατρικό στο οποίο βασίστηκε να είναι πολύ καλύτερο από τη κινηματογραφική μεταφορά του.


Αξίζει να τη δείτε αλλά σίγουρα όχι δίνοντας 8 ευρώ στους κινηματογράφους. Προσωπικά θα σας πρότεινα να περιμένετε να τη δείτε σε DVD αφού ούτως ή άλλως δε θα αργήσει να βγει. Στην Αμερική μόλις βγήκε άρα όπου να ‘ναι θα την έχουμε και στην χώρα μας. Αν παρόλα αυτά διαλέξετε τον κινηματογράφο, τότε σας εύχομαι να σας αρέσει περισσότερο απ’ ότι σε μένα..


Καλή προβολή!!


Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment