Thursday, April 9, 2009

Religulous (2008)





director: Larry Charles

writer: Bill Maher

starring: Bill Maher

genre: Documentary







Η Ιστορία :



Ο Bill Maher υποδυόμενος τον εαυτό του, καταφεύγει σε χριστιανούς, εβραίους, μορμόνους, καθολικούς και σε κάθε άλλη θρησκευτική “κλίκα” και με κύριο στοιχείο του, το στοιχείο της αμφιβολίας και του ρεαλισμού, προσπαθεί να βρεί απαντήσεις και να δείξει πως όλη αυτή η ιστοριούλα για τον τύπο πάνω στα σύννεφα κάπου χάνει...


Η κριτική:



Θέλω να ξεκινήσω, λέγοντας ότι είμαι fan του είδους και πως μόνο και μόνο στο άκουσμα ενός ντοκυμαντέρ που καταπιάνεται με το θέμα της θρησκείας (και μάλιστα με κωμικό τρόπο), η ταινία με είχε ήδη κερδίσει.


Τον Bill Maher τον ξέρουμε απο το “Real time with Bill Maher” όπως επίσης και από το “Politically incorrect”, δύο shows του που κριτικάρουν πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, καυτηριάζωντας γεγονότα του σύγχρονου τρόπου ζωής μέσα από κωμικά πλαίσια.Σε αυτό του το εγχείρημα, καταφέρνει μέσα από 101 λεπτά να αναδείξει την σπουδαιότητα της γνώσης, όχι μόνο στα θρησκευτικά ζητήματα, που καλώς η κακώς απασχολούν όλους μας λίγο πολύ, αλλά και να προτρέψει άτομα κάθε ηλικίας και χρώματος στο να ανοίξουν τα μάτια τους στα όσα μας έχουν μάθει να “αγαπάμε”.




Δομικά, έχουμε να κάνουμε με ένα αρτιότατο ντοκυμαντέρ και κατά την γνώμη μου ίσως το πιο ξεκούραστο στο να το παρακολουθήσει κανείς. Ίσως σε αυτό να βοήθησε η ευφράδεια του Bill Maher, μιας και σε ένα ντοκυμαντέρ, κυρίαρχος παράγοντας είναι το πόσο ο αφηγητής / δημιουργός μπορεί να σε πάει εκεί που θέλει χωρίς να δημιουργήσει ένα κουραστικό, μη ουσιώδες στους θεατές κλίμα.


Ένα τεράστο σύν στο ντοκυμαντέρ αυτό, είναι η σκηνοθεσία του Larry Charles, γνωστό σε μας από την κωμική σειρά “Entourage” όπως επίσης και από το "Borat". Ειλικρινά, η σκηνοθεσία του στο Religulous με άφησε με το στόμα ανοιχτό καθ' όλη την διάρκειά του, για τον λόγω του ότι κάθε πλάνο του είναι ακριβώς όπως χρειάζεται, δίνοντας στον Bill Maher το κατάλληλο υπόβαθρο στο να αναδείξει κωμικά το θέμα.




Στο ντοκυμαντέρ αυτό, θα δείτε αναφορές σχεδόν σε όλα τα γεγονότα του χριστιανισμού, με αυτές να προβάλλονται και από τις δύο πλευρές, πράγμα που κάνει αντικειμενικό το όλο εγχείρημα του δημιουργού και επιπλέον θα μάθετε για κάποιες θρησκείες άγνωστες στον μέσοαστό / πίστευε και μή ερεύνα, έλληνα.


Άπειρες δόσεις γέλιου, απανωτά back to back γρονθοκοπήματα αλήθειας και μια τρομερά δεμένη σκηνοθεσία που εξυπηρετεί τον μέτρ του είδους στην ανάδειξη του θέματος, συνθέτουν το Religulous, μια must-see κατά την γνώμη μου κινηματογραφική απόπειρα.
Για τους γνώστες του είδους και συγκεκριμένα αυτούς που ψάχνονται λίγο περισσότερο με υπαρξιακά, θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα τους την προτείνω ανεπιφύλακτα, μιας και το Religulous θα τους θυμίσει σε έναν βαθμό το Zeitgeist, χωρίς όμως να αντιγράφει ή να το θυμίζει δομικά.




Κλείνοντας, θα 'θελα να τονίσω την σπουδαιότητα του Religulous, σε μια εποχή που άν και οι περισσότεροι θεωρούν τους εαυτούς τους ανοιχτόμυαλους και προοδευτικούς, συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις στο θέμα της θρησκείας και με γνώμονα τα όσα τους “δίδαξε” ο ελληνικός τρόπος ζωής και οι οπισθοδρομικότατες παραδόσεις και πιστεύω, αντιδρούν στο άκουσμα και μόνο κάθε τι καινούργιου.


Το Religulous θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά σε όλη του την διάρκεια, χωρίς να σας κουράσει ούτε λέπτό και προσωπικά προτείνω να το δείτε είτε στις αίθουσες, είτε παρέα με τους φίλους σας μαζί με ένα ή και περισσότερα μπουκάλια κρασί, μιας και μετά η συζήτηση για τα όσα θα δείτε θα είναι αναπόφευχτη!


Καλή προβολή!


Προσωπική βαθμολογία:





Review by Kapapi

No comments:

Post a Comment