Saturday, January 30, 2010

The Book of Eli (2010)





director: Albert Hughes, Allen Hughes

writer: Gary Whitta

starring: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis

genre: Action, Adventure, Drama, Sci-Fi, Thriller







Η Ιστορία:

Βρισκόμαστε στο μέλλον, όπου μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο, η Γη έχει καταστραφεί ολοσχερώς και όσοι έχουν καταφέρει να μείνουν ζωντανοί παλεύουν, με κάθε ψίγμα δύναμης που τους έχει απομείνει για να επιζήσουν. Άλλοι έχουν οδηγηθεί σε πρωτόγονους τρόπους επιβίωσης και άλλοι έχουν ακολουθήσει ένα πιο “ευγενικό” μονοπάτι. Ο Eli, είναι και αυτός ένας από τους επιζώντες και συν τις άλλοις, έχει έναν και μοναδικό σκοπό.Να μεταφέρει δυτικά το βιβλίο που κουβαλάει στο σακίδιό του και να μην αφήσει κανέναν είτε να το ακομπήσει είτε να καταφέρει μα τον αποσπάσει απο τον προορισμό του. Παρ' όλα αυτά, το βιβλίο που μεταφέρει μιας και είναι το μοναδικό που έχει απομείνει, τον βάζει στο στόχαστρο ενός τυχοδιώκτη,που θέλοντας να εκμεταλλευτεί την δύναμη του συγκεκριμένου βιβλίου κάνει τα πάντα ώστε να το πάρει στην κατοχή του.Στο τέλος όμως το βιβλίο θα είναι αυτό που θα “επιλέξει” τον κάτοχό του..



Η Κριτική:

Μετά το American Gangster και το The Taking of Pelham 1 2 3, είναι αλήθεια πως είχα “συμπαθήσει” πάρα πολύ τον Denzel Washington και πίστευα πραγματικά πως είναι από τους ηθοποιούς που ξέρουν να επιλέξουν μια ταινία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους και μέσω αυτής να εξελιχθούν υποκριτικά. Στο The Book of Eli όμως, όχι απλά κατέριψε τα όσα πίστευα για αυτόν, μα με έκανε να μην θέλω να τον ξαναδώ σε τέτοια ταινία. Υπερβολικό; Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους.





Το The Book of Eli είναι ουσιατικά μια κλισέ ταινία θρησκευτικού περιεχομένου, που στο μόνο που που προσπαθεί να διαφοροποιηθεί απο τον υπόλοιπο σωρό τέτοιων ταινιών είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται.Κάτι το οποίο δεν το υπονοεί ούτε στο ελάχιστο στο trailer της και κατα την γνώμη μου πολύ καλά κάνει, μιας και άν το έδειχνε, πιστεύω πως τα σινεμά δεν θα ΄χαν τόσο κόσμο για να την παρακολουθήσει. Δεν είναι ότι δεν είμαι οπαδός των ταινιών θρησκευτικού περιεχομένου. Μια καλή ταινία με τέτοιο concept είναι απολαυστική και μυστηριακή αν θέλετε στους περισσότερους από εμάς.Εδώ όμως τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι έτσι, αλλά είναι τόσο άσχημα στημένα που ο μοναδικός χαρακτηρισμός που θα μπορούσα να δώσω είναι αυτός των γελοίων..



Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια sci-fi θρησκευτική κλισεδούρα, που έχοντας 3 καλούς ηθοποιούς, ένα αξιοπρόσεχτο budget και όλα μα όλα της τα σκηνικά να είναι βασισμένα στο Mad Max (από τα κοστούμια μέχρι την μουσική), να προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορεί να αντέξει αισθητικά και σεναριογραφικά.



Ο Washington στον ρόλο του Eli δεν έπεισε, μιας και δεν του προσέφερε τίποτα το αξιόλογο κατά την γνώμη μου και το μόνο που κατάφερε ήταν να τον κάνει να μπεί στο ίδιο σακούλι με άλλους χίλιους ηθοποιούς του σωρού, που μέσω τέτοιων ταινιών προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους. Λάθος του casting; Λάθος του Washington; Κανείς δεν ξέρει και ίσως να μην χρειάζεται να μάθει, γιατί στην τελική μια ταινία την κρίνει ο χρόνος και οι αντιδράσεις του κοινού.



Σκηνοθετικά η ταινία προσπαθούσε απεγνωσμένα να φανεί ψαγμένη και κουλτουρέ, με τα “άκυρα” και αργά πλάνα να δίνουν και να παίρνουν, κάτι που το μόνο που κατάφερε είναι να την κάνει να φανεί ακόμα πιο αστεία. Πέραν των τριών πρωταγωνιστών, που όπως και να το κάνουμε δεν παίζουν και άσχημα, όλοι οι υπόλοιποι ήταν επιεικώς απαράδεκτοι, με υποκριτικό ταλέντο που αρμόζει σε ταινία που προβάλλεται στο alter μετά τις 00:00. Όσον αφορά τα κοστούμια και τα σκηνικά της ταινίας θα είχα να πω καλά λόγια αν δεν ήταν όλα ξαναφορεμένα και ξαναστημένα σε άλλες δέκα τουλάχιστων ταινίες.



Βέβαια ήταν καλό το timing της, μιας και όταν στις άλλες 2 αίθουσες του σινεμά προβάλλονται το I love Καρδίτσα και Ο μικρός Νικόλας, πιστεύω πως ο “λογικός” θεατής θα την επέλεγε,όπως άλλωστε κάναμε και εμείς. Τελικά αποδείχθηκε τεράστιο λάθος μας..



Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω μέσα από την καρδιά μου να μην πάτε να την δείτε σε καμία περίπτωση, μιας και το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χάσετε δύο πολύτιμες ώρες από την ζωή σας και 8 περίπου ευρώ από την τσέπη σας, πράγμα που την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είναι και ότι καλύτερο!Δείτε οτιδήποτε άλλο!Σίγουρα θα είναι καλύτερο από το The Book of Eli το οποίο μαζί με το The Mist βρίσκονται στο πάνθεον των χειρότερων ταινιών της 5αετίας για μένα..



Καλή προβολή (άν το επιχειρήσετε...)!!


Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment