Wednesday, January 27, 2010

Where the Wild Things Are (2009)





director: Spike Jonze

writers: Spike Jonze, Dave Egger's, based on Maurice Sendak’s book

starring: Max Records, Catherine Keener, James Gandolfini, Paul Dano, Catherine O‘Hara, Forest Whitaker, Chris Cooper, Lauren Ambrose

genre: Adventure/Drama/Family/Fantasy







Πού είναι όλα τα άγρια πράγματα; Ίσως στο μυαλό του κάθε ανθρώπου και παιδιού ειδικότερα. Τουλάχιστον αυτό είναι το νόημα που προσπαθεί να μας περάσει το Where the wild things are. Αλλά στα της ταινίας:




Ο Max μετά από ένα καβγά με τη μητέρα του αποχωρεί με μια βάρκα σε ένα απομονωμένο μέρος της φαντασίας του. Εκεί συναντάει μια παρέα άγριων πραγμάτων, τα οποία όμως υποφέρουν από πολλά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Μετά από έντονες στιγμές ο Max γίνεται αρχηγός τους με την ελπίδα να διώξει όλα τα σύννεφα μακριά.




Μπορεί το στόρι να σας ακούγεται ολίγον τρελό και θηριώδες αλλά το Where the wild things are αποτελεί μια πολύ καλή συγκινητική και ιδιαίτερα ανθρώπινη ταινία, η οποία παλεύει με ιδέες όπως η μοναξιά, η φιλία, ο έρωτας, η απογοήτευση, ο θυμός και πώς όλα αυτά παίρνουν σάρκα και οστά δημιουργώντας κάποια τέρατα στη φαντασία ενός μικρού παιδιού. Παρόλο βέβαια που όλη η ιδέα προέρχεται από ένα παιδικό βιβλίο, το αποτέλεσμα μόνο για παιδιά δεν ενδείκνυται αφού οι εφιάλτες είναι σίγουροι.




Αφού ξεκαθάρισα σε ποιο κοινό απευθύνεται η ταινία μπορώ να πω ότι με γοήτευσε ιδιαίτερα. Σε όλες τις σκηνές νοιώθεις τη συναισθηματική ένταση που υπάρχει και σε πολλά σημεία συμπάσχεις με τους ήρωες. Μεγάλο προσόν σε μια ταινία ,η οποία με το έξοχα στημένο σκηνικό της και την απίστευτη μουσική της, με τα παιδικά φωνητικά να κυριαρχούν, θα μπορούσε να γίνει ένα αριστούργημα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω την μεγάλη ερμηνεία του Max Records στον του ρόλο του μικρού Max, που ανεβάζει αυτή τη ταινία πολλά σκαλιά.





Είναι λοιπόν αυτή η ταινία ένα αριστούργημα;


Θα μπορούσε αλλά πάντα υπάρχει ένα αλλά. Το τέλος της ταινίας με άφησε με μεγάλα ερωτήματα για το προς τα πού ήθελε να πάει και τι μηνύματα θέλουν να περάσουν οι δημιουργοί, καθώς όπως διάβασα το τέλος είναι αλλαγμένο σε σχέση με το παιδικό βιβλίο άρα και η λύση του δράματος όπως διαπίστωσα.





Εν κατακλείδι το Where the wild things are αποτελεί μια ταινία που αξίζει την προσοχή σας και μάλιστα αρκετή από αυτήν γιατί είναι ένα είδος ταινίας που σπάνια βλέπουμε στις αίθουσες. Επιλέξτε να τη δείτε μόνο όταν έχετε όρεξη για μια αργή και έντονη ταινία και προφανώς να μην την υποτιμήσετε θεωρώντας την μια παιδική ανεμελιά!


Καλή Προβολή!!!!
Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment