Sunday, January 10, 2010

Law Abiding Citizen (2009)



director: F. Gary Gray
writer: Kurt Wimmer
starring: Jamie Fox, Gerard Butler, Colm Meaney, Bruce McGill, Leslie Bibb, Michael Irby, Regina Hall, Christian Stolte
genre: Crime, Thriller






Άλλη μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Gerard Butler, ο οποίος καταφέρνει να κλείσει το 2009 με συμμετοχή σε τέσσερις ταινίες(!!!) δρέποντας τους καρπούς και το momentum που του έδωσε ο ρόλος του Λεωνίδα στους 300. Μετά όμως από αρκετές αποτυχημένες, κατά τη γνώμη μου, επιλογές επιτέλους βλέπουμε και μια σωστή. Αλλά στα της ταινίας:


Ο Clyde Shelton (Gerard Butler) είναι ένας τραγικός πατέρας που βλέπει την οικογένειά του να δολοφονείται με τον ένα από τους δύο δολοφόνους να αφήνεται μετά από συμβιβασμό ελεύθερος. Έτσι αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του και να εκδικηθεί το σύστημα εκ των έσω, με κύριο στόχο στο σχέδιο του τον δικηγόρο που έκανε τη συμφωνία με τον δολοφόνο Nick Rice (Jamie Fox). Έτσι όταν οι νεκροί αρχίζουν να πληθαίνουν το σύστημα και ο νόμος θα φτάσουν σε αδιέξοδο με τους δύο πρωταγωνιστές να συγκρούονται μετωπικά.


Η ταινία αποτελεί ένα από τα καλύτερα φιλμ δράσης που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Αρκετή φαντασία αλλά και αρκετός για το είδος ρεαλισμός συνθέτουν μια ταινία που θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος σε έναν επιταχυνόμενο ρυθμό. Οι χαρακτήρες είναι δουλεμένοι αρκετά καλά και η πολύ καλή χημεία των πρωταγωνιστών δίνει άλλο αέρα στις πιο δραματικές πτυχές του σεναρίου.


Το σενάριο αν και με αρκετά παραπτώματα είναι καλά δομημένο και κρατάει τη πλοκή και τη δράση στη κατάλληλη αναλογία χωρίς ναι πέφτει σε λογικά άλματα και παραλείψεις που τόσο πολύ παρατηρούμε στην πλειονότητα των ταινιών του είδους.


Επίσης η επιλογή σοβαρών ηθοποιών και γενικά το προσεγμένο casting δίνει τη σοβαρότητα που χρειάζεται. Φυσικά δε μιλάω μόνο για τους δύο πρωταγωνιστές που είναι εγνωσμένης αξίας( ιδιαίτερα ο Jamie Fox) αλλά και για τους δευτερεύοντες ρόλους που αποδίδουν εξαιρετικά. Αυτό όμως που έχω να ξεχωρίσω είναι μερικές εκρήξεις υποκριτικής ικανότητας του Gerard Butler ο οποίος δείχνει ότι έχει τις προοπτικές για ένα σοβαρό ρόλο στη συνέχεια της καριέρας του, πέρα από ρομαντικές χαζοκομεντί και επιδείξεις αρρενωπότητας και αδρεναλίνης.


Η ταινία λοιπόν πέρα μερικών στερεοτύπων προσφέρει αρκετή φρεσκάδα και σοβαρότητα με πολύ δράση και δύο χαρακτήρες που εναλλάσσονται στους ρόλους του καλού και του κακού με το τέλος να ανεβάζει τη ταινία πολλά επίπεδα.


Εν κατακλείδι, είναι μια ταινία που δεν θα απογοητεύσει κανέναν και σίγουρα θα ενθουσιάσει τους φαν του είδους που δεν βλέπουν συχνά τέτοια αποτελέσματα στον χώρο των action movies. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους είτε για ένα βράδυ με χαλάρωμα, είτε για ένα βράδυ με τη παρέα. Θα το απολαύσετε.


Καλή Προβολή!



Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment