Wednesday, January 20, 2010

Dorian Gray (2009)





director: Oliver Parker

writer: Toby Finlay

starring: Ben Barnes, Colin Firth, Rachel Hurd-Wood

genre: Δράμα, Τρόμου







Ιστορία:


Ο συνεσταλμένος Dorian Gray φτάνει στο Λονδίνο, όπου παρασύρεται από τον εκκεντρικό Henry Wotton σε μια ακόλαστη ζωή χωρίς οποιονδήποτε ηθικό φραγμό. Όταν ο ζωγράφος φίλος του Basil φτιάχνει το εντυπωσιακό πορτραίτο του, ο Dorian εύχεται να μπορούσε να πουλήσει την ψυχή του ώστε να μείνει για πάντα νέος και όμορφος..


Κριτική:


Ακόμα μια μεταφορά του βιβλίου του Oscar Wilde, ή ακόμα ένα δείγμα του κορεσμού που υπάρχει στον τομέα των σεναρίων, το Dorian Gray έρχεται στις 28 Γενάρη στη χώρα μας, έχοντας δημιουργήσει καλές προσδοκίες λόγω της φήμης του βιβλίου, του γνωστού καστ και του ενδιαφέροντος trailer. Το αν θα τις δικαιώσει είναι ένα άλλο, πιο υποκειμενικό θέμα, στο οποίο προσωπικά δεν τα κατάφερε.


Ο Toby Finlay που ανέλαβε τη διασκευή του βιβλίου, ενώ μένει πιστός στους γενικούς άξονες, αλλάζει και προσθέτει κάποια στοιχεία προσπαθώντας να δώσει περισσότερο ενδιαφέρον, η προσπάθεια αυτή ωστόσο μοιάζει μάλλον βεβιασμένη και θα απογοητεύσει τους περισσότερους οπαδούς του βιβλίου. Οι υπόλοιποι δεν θα βρουν κάποιο ιδιαίτερο ψεγάδι στον τομέα του σεναρίου.


Η σκηνοθεσία από την άλλη, ενώ δίνει μια συμπαθητική αισθητική στην ταινία, αφενός στις δυνατές σκηνές μοιάζει να μη βοηθά ιδιαίτερα στην κλιμάκωση των συναισθημάτων και αφετέρου προσπαθεί σπασμωδικά να ισορροπήσει ανάμεσα στο ψυχογράφημα των χαρακτήρων, την απόδοση της βικτωριανής εποχής και την τρομακτική πλευρά του σεναρίου με αποτέλεσμα να μη φτάνει σε κανέναν τομέα σε υψηλά επίπεδα..


Και αυτό που σίγουρα δεν τράβηξε, είναι η επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Ben Barnes παρά τη φιλότιμη προσπάθεια αποδεικνύεται λίγος, και από τη στιγμή που το έργο στηρίζεται πάνω του, μοιραία ο πήχης χαμηλώνει. Το υπόλοιπο καστ αποδίδει ικανοποιητικά, κυρίως οι Colin Firth και Ben Chaplin, χωρίς να μπορεί να σώσει το συνολικό αποτέλεσμα από την μετριότητα.


Συμπέρασμα : Καταρχάς, θα πρότεινα στους λάτρεις του κλασικού βιβλίου του Oscar Wilde, καθώς και σε όσους αναζητούν μια “ψαγμένη” ταινία να παρακάμψουν το Dorian Gray. Αν πάλι ψάχνετε κάτι πιο ελαφρύ και δεν ανήκετε στην πρώτη ομάδα από τις παραπάνω, ο συνδυασμός του “λίγο δράμα, λίγο σεξ, άντε και λίγος τρόμος” με το κλίμα του φιλμ εποχής θα σας βοηθήσει να περάσετε σχετικά εύκολα σχεδόν δύο ώρες, κατά προτίμηση σπίτι όταν με το καλό κυκλοφορήσει το dvd, καθώς με τα 7-8 ευρώ του σινεμά θα βρείτε σίγουρα κάτι καλύτερο να δείτε..


Personal Rating:




Review by Harvester

No comments:

Post a Comment