Tuesday, May 26, 2009

Crossing Over (2009)



director: Wayne Kramer

writer: Wayne Kramer

starring: Harrison Ford, Ray Liotta, Ashley Jude, Jim Sturgess, Cliff Curtis και πολλοί άλλοι

genre: Drama







Το Crossing Over αποτελεί μια συνέχεια της ανερχόμενης μόδας του Hollywood για ταινίες που διαπραγματεύονται το ζήτημα της μετανάστευσης και της ξενοφοβίας, που έχει κυριαρχήσει στην Αμερική μετά την 11η Σεπτεμβρίου.


Εφτά ιστορίες ανθρώπων ξεδιπλώνονται με μερικές να συναντώνται και άλλες να τραβάν ξεχωριστά μονοπάτια. Όλες όμως έχουν έναν κοινό γνώμονα: Την μάχη για την παραμονή στην σύγχρονη γη της επαγγελίας. Από την Αυστραλή ηθοποιό που πουλάει το σώμα της για μια πράσινη κάρτα μέχρι την Μεξικάνα που αναγκάζεται να αφήσει το παιδί της πίσω καθώς αυτή απελαύνεται, κάθε ιστορία δείχνει και μια άλλη οπτική του τεράστιου αυτού προβλήματος που λέγεται παράνομη μετανάστευση.


Σε γενικές γραμμές η σκηνοθεσία είναι καλή αν και πολλές φορές πληρώνει τα λάθη του μεγάλου σεναρίου. Ακόμη και τις 2 ώρες τις ταινίας πιστεύω ότι ο σκηνοθέτης/συγγραφέας Wayne Kramer προσπάθησε να χωρέσει όσες περισσότερες ιστορίες μπορούσε με αποτέλεσμα να το κουράσει ιδιαίτερα σε κάποια σημεία.


Στα θετικά της ταινίας είναι σίγουρα η ηθοποιία του μεγάλου cast. Πολλά γνωστά ή και πιο άγνωστα ονόματα παρελαύνουν στην οθόνη ερμηνεύοντας σωστά και μερικές φορές πολύ σωστά τους χαρακτήρες τους. Ο Harrison Ford επιτέλους σε έναν ρόλο σύμφωνο με την ηλικία του προσφέρει μια ήσυχη και σιωπηλή ερμηνεία. Η εμφάνιση όμως που ξεχώρισα ήταν της νεαρής Summer Bishil ,η οποία πέφτει θύμα της απάτης που λέγεται ελευθερία του λόγου και αναγκάζεται να αποχωριστεί την οικογένειά της με σπαρακτική αποκορύφωση τον αποχωρισμό με τα αδέρφια της.


Η ταινία είναι αρκετά καλή με αρκετά σημεία που θα προκαλέσουν τη σκέψη σας αλλά δυστυχώς και πολλά που θα σας κουράσουν. Το τέλος της είναι πάρα πολύ ωραίο με άλλες ιστορίες να τελειώνουν θετικά και άλλες τραγικά. Όμως ότι και να λέει η ταινία δεν παύει να είναι μια προσπάθεια αντιγραφής του άκρως επιτυχημένου φίλμ Crash που είχε σαρώσει τα Όσκαρ το 2004. Συνεπώς η σύγκριση είναι αναγκαστική όχι μόνο με το Crash αλλά και με άλλες ταινίες σχετικού περιεχομένου που βγήκαν φέτος (The Visitor, Gran Torino κλπ).


Εν κατακλείδι η ταινία είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να δείτε και να ξοδέψετε ένα δίωρο γι’αυτό.






Καλή προβολή!



Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment