Το 1978 η κινηματογραφική Λέσχη στη Δράμα ρίχνει την εξής ιδέα στο τραπέζι: ένα φεστιβάλ κινηματογράφου με ταινίες μικρού μήκους στο οποίο θα δίνεται η ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να κάνουν κάπως πιο γνωστή την δουλειά τους. Και στα μέσα της δεκαετίας του '80 η ιδέα αυτή αρχίζει να αποτυπώνεται σε κάμερες της τότε εποχής.
Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η εξάπλωση του φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργείται, με αυτό τον τρόπο, η κίνηση “Το φεστιβάλ κινηματογράφου Δράμας ταξιδεύει”. Με συζητήσεις με κάποιους παράγοντες αυτού, που συνταξιδεύουν μαζί του, μάθαμε ότι επισκέπτεται συνολικά 80 πόλεις. Σε κάθε μια από αυτές, προβάλλονται οι ταινίες, οι βραβευμένες ταινίες να πούμε καλύτερα, που προβλήθηκαν στη Δράμα το προηγούμενο έτος.
Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί ακριβώς αφιέρωμα στο φεστιβάλ αυτό. Αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός βέβαια. Απλά, πιστεύω ότι θα ήταν πιο όμορφο να το δούμε γενικά σαν ένα ιδιαίτερο έναυσμα για κριτική ταινιών μικρού μήκους. Γιατί ο κόσμος της μηχανής των 35mm είναι φοβερά μαγευτικός και έχει τη δική του χάρη. Μπορεί να σταθεί τελείως μόνος του και να προσφέρει όλους αυτούς τους “οργασμούς” που σου δίνει μια ταινία σε πολύ μικρότερο χρόνο. Πάμε, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο. Τα πράγματα πάνε κάπως έτσι:
Το φεστιβάλ αυτό ήταν 3ήμερο. Συνολικά προβλήθηκαν 17 ταινίες από 5 έως 35 λεπτά η κάθε μια. Την πρώτη μέρα, που λέτε, προβλήθηκαν ταινίες της κατηγορίας digi2008. Αυτές ήταν ταινίες που “τραβήχτηκαν” με ψηφιακή κάμερα και είχαν σαφώς διαφορετικό ύφος από τις υπόλοιπες. Ο κατάλογος των ταινιών αυτών είναι ο εξής:
- “Φύγε εσύ – έλα εσύ”
- “Bombing”
- “Ο χρονοπειρατής”
- “Κάνε παιδί να δεις καλό”
- “Τιμή ευκαιρίας”
Για τις επόμενες 2 μέρες ο κατάλογος συμπληρώνεται με τις ταινίες που ακολουθούν:
- “When fish fly”
- “Οδηγίες χρήσεως”
- “Γάλα”
- “Αποχαιρετισμός στα όπλα”
- “Υπέρβαση”
- “Την καλύτερη νύφη”
- “Nebraska”
- “Rosmarius Officinalis ή Δεντρολίβανος ο φαρμακευτής”
- “Χήρα στρατηγού”
- “Οδομαχία”
- “Η συνάντηση”
- “Partners”
¨Όπως γίνεται κατανοητό, δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική για όλες αυτές τις ταινίες..! Γι' αυτό το λόγο σκεφτήκαμε να κάνουμε κριτική σε 2 ταινίες που μας άρεσαν και σε 2 που δεν μας άρεσαν, χωρίς φυσικά να βάλουμε βαθμολογίες. Στη συνέχεια, θα κάνουμε κάποιες προτάσεις που θα αφορούν τις “ταινιάρες” του φεστιβάλ που σας προτείνουμε να τις δείτε με κάποιον τρόπο. Λοιπόν:
- Ταινίες που μας άρεσαν:
“Ο χρονοπειρατής”
Πάντα μου άρεσαν οι αληθινές ιστορίες στις ταινίες. Μου προκαλούν ένα ρίγος. Μια τέτοια είναι και “Ο χρονοπειρατής”. Μας υπενθυμίζει με τον πιο γλυκό και, παράλληλα, σκληρό τρόπο το ότι η ζωή δεν περιορίζεται στα όρια του σπιτιού μας και στο πεδίο που “βλέπουν τα μάτια μας”, αλλά μπορεί να κυριαρχήσει παντού. Μας κάνει να αναζητήσουμε το Θεό που κρύβουμε μέσα μας και μας υπενθυμίζει το ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί και...ανθρώπινοι.
“Υπέρβαση”
Αυτό που τελικά έχει την πιο μεγάλη σημασία δεν είναι η σωματική υγεία μας απαραίτητα-που φυσικά είναι ιερό δώρο-αλλά η ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Είναι η πηγή της λαχτάρας μας για ζωή, το παιδί που πάντα θα κρύβουμε μέσα μας. Να είστε πάντα χαρούμενοι και χαμογελαστοί.
- Ταινίες που δεν μας άρεσαν:
“Η συνάντηση”
Μου τη σπάει πολύ το γεγονός ότι κάποιοι τύποι γυρίζουν μια ταινία χωρίς νόημα, απλά και μόνο για να τη γυρίσουν. Και αυτοί οι ίδιοι τύποι θεωρούν τέχνη το “άκρως ακαταλαβίστικο”. Κάπως έτσι ήταν και “Η συνάντηση”. Απολύτως κανένα νόημα, κακή ΄σύλληψη και κάτι το ...”αφύσικο”.
“Γάλα”
Δεν είναι ότι ήταν άσχημη ταινία. Ούτε ότι είχε κακή σκηνοθεσία ( ήταν από τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ σε αυτό τον τομέα). Ο λόγος που τοποθετείται σε αυτή την κατηγορία είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση που δεν είχες διαβάσει την περίληψή της, δεν υπήρχε περίπτωση να καταλάβεις που το πήγαινε. Και μιας και μια ταινία δεν πρέπει να στηρίζεται στην περίληψη που ο οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει, μπαίνει σε αυτή την κατηγορία.
- Highlights ταινιών:
Θα ήταν πολύ καλό αν βλέπατε τις εξής ταινίες: Οδηγίες Χρήσεως, Nebraska και Χήρα Στρατηγού.
Τώρα τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει στην Δράμα το φεστιβάλ για το έτος 2009. Για όποιον μπορεί και τελικά πάει προς τα εκεί, του ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλές προβολές..!
No comments:
Post a Comment