Thursday, September 3, 2009

Land of the Lost (2009)



director : Brad Silberling

writers : Chris Henchy | Dennis McNicholas
starring : Will Ferrell | Anna Friel | Danny McBride | Jorma Taccone
genre : Adventure | Comedy | Sci-Fi





Η Ιστορία:

Ο βασικός άξονας της ιστορίας μας εξελίσσεται γύρω από το πρόσωπο του παλαιοντολόγου Rick Marshall, ο οποίος εκδίδει ένα βιβλίο στο οποίο καταπιάνεται με την κβαντική παλαιοντολογία και πιο συγκεκριμένα με τις χρονικές θύρες, με τις οποίες, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, θα μπορούμε να μεταφερθούμε σε παράλληλα σύμπαντα, λύνοντας έτσι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Ενώ έχει καταντήσει ο περίγελος του επιστημονικού κόσμου, μια κοπέλα έρχεται σε επαφή μαζί του για να τον βοηθήσει να υλοποιήσει την θεωρία του και να δοκιμάσουν μαζί να την εφαρμόσουν. Έτσι λοιπόν, κατά την διαδικασία της δοκιμής παρασσύρονται (μαζί τους παίρνουν κατά λάθος και τον υπέυθυνο του πάρκου όπου κάναν την δοκιμή)σε έναν κόσμο όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν (όχι και τόσο αρμονικά..).Εκεί θα βρεθούν αντιμέτωποί με προϊστορικά πλάσματα, όπως επίσης και με εξωγήινους wannabe “κατακτητές” και έχοντας χάσει την συσκευή με την οποία βρέθηκαν εκεί προσπαθούν να φέρουν εις πέρας τα όσα τους παρουσιάζονται με σκοπό τους να επιστρέψουν πίσω στην Γή..


Η Κριτική:
Ποτέ μου δεν λάτρευα τις “χαζοαμερικάνικες” κωμωδίες όπως συνηθίζω να τις αποκαλώ.Όχι γιατί παίζουν μέτριοι ηθοποιοί, όχι γιατί τα σενάρια τους μοιάζουν κατά πολύ μεταξύ τους, αλλά γιατί πιστεύω ότι το είδος δεν έχει να προσφέρει κάτι το φρέσκο και το πρωτοποριακό στον χώρο του κινηματογράφου και το μόνο με το οποίο καταπιάνεται είναι να κάνει αστεία επιπέδου νηπιαγωγείου και να δείχνει “κατεστραμμένους” τύπους (με την καλή έννοια το λέω) στις πιο απίστευτες καταστάσεις.


Ξεκίνησα με αυτό τον τρόπο να αναλύω την άποψη μου για την ταινία, μιας και ο πρωταγωνιστής της είναι ο μέγιστος Will Ferrell ,ο οποίος προσωπικά μου έχει προσφέρει άπειρες ώρες γέλιου και κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα μεγαλύτερα κωμικά ταλέντα του κινηματογράφου. Έχοντας πρωταγωνιστήσει σε κλασσικές κωμωδίες οπως το Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, το Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Old School ,A Night at the Roxbury , Blades of Glory, Semi-Pro και το σχετικά πρόσφατο Step Brothers, έρχεται εδώ να δείξει ότι μπορεί να παίξει σε μια πιο σοβαροφανή ταινία, χωρίς όμως να αφήσει το ιδιαίτερο κωμικό στυλ του στην απ' έξω.


Εδώ είναι και το πρώτο σημάδι της ταινίας όπου με έκανε να αναρωτηθώ το γιατί να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί να προσπαθήσεις να “ρίξεις” έναν τέτοιο πρωταγωνιστή, που ειλικρινά αν τον αφήσεις ελέυθερο, θα πάει την ταινία εκεί που μόνο αυτός ξέρει και αυτό που κάνεις είναι να φτιάξεις άλλη μια ταινία με τυπικό γέλιο και κλασσικές κλισσέ σκηνές δράσης, που προσωπικά πιστεύω ότι ταιριάζουν σε ηλικίες κάτω των 15. Δεν λέω, το Land of the Lost σε καμία περίπτωση δεν κατατάσσεται στις “χαζοαμερικάνικες” κωμωδίες που προανέφερα, μα δεν καταφέρνει να μείνει στο επίπεδο άλλων ταινιών του είδους. Αυτή η προσέγγιση ίσως να έγινε μιας και το Land of the Lost ήταν τηλεοπτική σειρά που αναφερόταν κυρίως σε κοινό μικρότερων ηλικιών, ίσως γιατί ο στόχος ήταν μια ταινία που να απευθύνεται σε μεγαλύτερο εύρος θεατών, ίσως,ίσως...


Στα της ταινίας τώρα. Σκηνοθετικά το Land of the Lost στέκεται σε καλά επίπεδα, χωρίς να κουράζει σε καμία περίπτωση και ιδιαίτερα σε μερικά σημεία καταφέρνει να ξεπεράσει τα standards του είδους. Το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο δεν με ενθουσίασε και τόσο μιας και άν στην θέση του Will Ferrell ο όποίος ουσιαστικά κρατάει στις πλάτες του την ταινία ήταν κάποιος άλλος, τότε τα πράγματα θα ήταν δύσκολα..Επίσης θα μου άρεσε στον ρόλο του Cha-ka να δινόταν μια πιο σκοτεινή χροιά, σε σύγκριση με το “γλυκούλικο” μαϊμουδάκι που μας παρουσιάσαν εδώ.




Άλλο ένα σημείο που θέλω να αναφερθώ είναι τα κοστούμια και τα γραφικά της ταινίας.Πιστεύω όσον αφορά τα κοστούμια ότι θα έπρεπε να γίνει πολύ πιο σοβαρή δουλειά από αυτό που μας παρουσίασαν, γιατί το όλο concept της ταινίας στηριζόταν ουσιαστικά στο διαφορετικό και στο άγνωστο, κάτι που τα κοστούμια σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξαν. Όσον αφορά τα γραφικά πιστεύω ότι κάναν την δουλειά τους και με κυρίαρχο των Τυρανόσαυρο έδωσαν μια άλλη χροιά στην περιπέτεια αυτή.


Κλείνοντας εδώ θέλω να τονίσω ότι το Land of the Lost αξίζει την προσοχή σας ( ιδιαίτερα αν είστε κάτω των 18 θα γουστάρετε πάρα πολύ) και πιστεύω ότι θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα κατά την διάρκεια του.Άν τώρα οι πιο παλιοί περιμένετε να δείτε μια κλασσική Will Ferrell-ιά τότε απλά προσπεράστε..


Καλή προβολή!


Προσωπική βαθμολογία:



Review by Kapapi

No comments:

Post a Comment