Monday, September 21, 2009

Enter the Dragon (1973)





director: Robert Clouse

writing: Michael Allin

starring: Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly

genre: Action, Crime, Drama







Ο Paul είχε κάνει ένα μινι-αφιέρωμα στις "Νύχτες Πρεμιέρας" πριν από κάποιες μέρες. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, λοιπόν, στην κατηγορία "Cult" ανήκει και τούτη εδώ η ταινία. Ψυχισμός και δύναμη, μάχες και πνευματικότητα, πάθη και προδοσίες συνθέτουν έναν μικρόκοσμο μέσα σε ένα πολύ γραφικό κινέζικο περιβάλλον. Ας μην μακρηγορούμε, όμως, και ας περάσουμε στα της ταινίας. Το story πάει κάπως έτσι:



Ο Lee, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και μέλος του Ναού των Shaolin, δέχεται να γίνει κατάσκοπος στο νησί του Han, έπειτα από προτροπή της μυστικής υπηρεσίας. Ο Han είναι ο μοναδικός Shaolin μαθητής ο οποίος έχει διαφορετικά φρονήματα συγκριτικά με τους κανόνες των Shaolin. Στο νησί του διοργανώνει πρωταθλήματα πολεμικών τεχνών για να συγκαλύψει την επιχείρηση επεξεργασίας και παραγωγής οπίου. Στο νησί βρίσκονται και οι Roper και Williams, φίλοι από τον πόλεμο του Vietnam, για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Το ερώτημα είναι αν ο Lee θα συμμορφωθεί ή όχι με τους κανόνες του τουρνουά...



Με προβληματίζει πολύ το γεγονός της κριτικής της σκηνοθεσίας...Για δύο, κυρίως, λόγους:

1)Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι αναπόσπαστο κομμάτι των συγκεκριμένων φιλμ είναι το ανελέητο και "κουφό" ξύλο και

2)Γιατί χωρίς τον τόνο και τη σημασία που του δίνεται η ταινία θα ήταν κάποια επίπεδα πίσω ποιοτικά

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, θα χωρίσουμε την κριτική της σκηνοθεσίας σε δύο μέρη:



Μέρος 1: Αντικειμενική κριτική βάσει του συνόλου της ταινίας



Από αυτή την οπτική γωνία, η σκηνοθεσία ήταν φανταστική. Αποτυπωνόταν απόλυτα το κλίμα της εποχής, ο κινέζικος πολιτισμός, η καθημερινότητα όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν στις σκηνές καθώς και τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδοσιακές ενδυμασίες της εποχής(που διατηρούνται μέχρι και σήμερα). Είχε σημεία πάρα πολύ επαγγελματικά και μοντέρνα για τη δεκαετία του '70 ( η ταινία είναι του 1973) και σου περνούσε όλη την ένταση της μάχης και της κατάστασης που βρίσκονταν οι ηθοποιοί. Μπορούσες να "μυρίσεις" τον κινέζικο αέρα από την οθόνη σου, να ζαλιστείς από αυτόν.



Μέρος 2: Κριτική βάσει του συγκεκριμένου είδους



Ο χαρακτηριστικός ήχος της-ας πούμε- "υπερηχητικής" κλωτσομπουνιάς κυριαρχούσε, και καλά έκανε..!Απλά, το θέμα είναι ότι στις μάχες, με τόσα άτομα να συμμετέχουν και τόσες πολλές κινήσεις και λεπτομέρειες που πρέπει να πιάσει το μάτι σου, ακόμα και η μεγάλη εμπειρία που έχει ο σκηνοθέτης εξαπατάται από έναν διαφορετικό "δαίμονα του τυπογραφείου". Θέλω να καταλήξω στο ότι έβλεπες ανθρώπους να έχουν μια φυσιολογική αντίδραση στις γροθιές που δέχονται πριν ακόμα αυτή φτάσει στο πρόσωπο ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός τους..! Παρόλ' αυτά, το φαινόμενο είναι πολύ συχνό σε αυτό το στυλ ταινιών και φτάνουμε σε σημείο να μην το θεωρούμε κατακριτέο, αλλά δεν συμφωνούμε και δεν επιθυμούμε και την ύπαρξή του.





Ως προς το σενάριο, τώρα, οι προσδοκίες μου ήταν πιο χαμηλές από αυτό που τελικά συνάντησα. Είναι πολύ σημαντικό το ότι αποτυπώνεται, στα 98' που διαρκεί, ένα μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας των Shaolin και του ρόλου που παίζει το πνεύμα στα πλαίσια οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης. Πολλά γνωμικά διατυπώνονται, με βαθύ νόημα το καθένα τους. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Bruce Lee, εκτός από ηθοποιός και ειδήμων στις πολεμικές τέχνες, ήταν και φιλόσοφος. Αυτό σε συνδυασμό με την φιλοσοφία των Shaolin μας βοηθάει να κατανοήσουμε το συνολικό πλαίσιο στο οποίο κινείται.



Ηθοποιία:Οι κύριοι πρωταγωνιστές στέκονταν πολύ καλά αναλογικά με την "πυγμή" που έπρεπε να παρουσιάσουν στο φιλμ. Ο μόνος που θεωρώ ότι σε κάποια σημεία υστερούσε ήταν ο Han(Shih Kien).Από 'κει και πέρα, οι κομπάρσοι(μαθητές, καρατέγκα και "δούλες πολυτελείας") ήταν πότε καλοί και πότε μέτριοι. Αλλά και πάλι λέω ότι αυτά δεν είναι, κατά την γνώμη μου, τόσο κατακριτέα σε μια ταινία αυτού του είδους.



Για τη μουσική μπορούμε να πούμε πολύ καλά πράγματα. Όπως γίνεται κατανοητό, κυριαρχεί το στοιχείο της κινέζικης παράδοσης συνυφασμένο με μοντέρνους ήχους παραμορφωμένης ηλεκτρικής και ήπιων beat.





Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία για όλους νομίζω, είτε φαν του είδους είτε όχι. Έχει πολύ ωραίο "χρώμα", αρκετή δράση και όμορφα διδάγματα σε κάποια σημεία.





Αν τελικά την δείτε, καλή προβολή..!





"Always be yourself, express yourself, have faith in yourself, do not go out and look for a successful personality and duplicate it."





Bruce Lee



Προσωπική Βαθμολογία:




Review by Sanm

No comments:

Post a Comment