Thursday, September 17, 2009

Up (2009)





directors: Pete Docter, Bob Peterson

writers: Pete Docter, Bob Peterson, Thomas McCarthy

starring: Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai, Bob Peterson

genre: Animation, Adventure, Comedy, Family









Η νέα ταινία της Pixar αν και με εγκληματική, μπορώ να πω, καθυστέρηση τριών μηνών ήρθε επιτέλους στην Ελλάδα. Αλλά στα της ταινίας:


Όλα ξεκινάν όταν ο 78άχρονος Carl Fredricksen δένει στο σπίτι του χιλιάδες μπαλόνια και απογειώνεται με σκοπό να εκπληρώσει το όνειρο και να εξερευνήσει της ερημιές της Νότιας Αμερικής. Λίγο αφότου όμως έχει απογειωθεί αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνος του στο ταξίδι καθώς ένας επίμονος 8άχρονος προσκοπάκος ονόματι Russel έχει ξεμείνει στην εξώπορτά του. Μαζί λοιπόν θα ζήσουν την μεγάλη περιπέτεια και σε συνδυασμό με 2 ξεκαρδιστικά ζώα που θα βρούν στο δρόμο τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και τις δυσκολίες που τους κρύβει η τύχη και το παρελθόν…


Τα πολλά λόγια περισσεύουν και το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι το πρώτο Όσκαρ δόθηκε και είμαι σίγουρος ότι αν στη θέση των ψηφιακών χαρακτήρων ήταν κανονικοί ηθοποιοί θα μπορούσαμε να μιλάμε για την ταινία που θα σάρωνε τα βραβεία. Αλλά αυτή είναι και η κατάρα των Animation films.


Η ταινία αυτή δεν αποτελεί αυτό που οι περισσότεροι περιμένετε, δεν είναι μια ανάλαφρη περιπέτεια ενός συμπαθούς γεράκου και ενός στρουμπουλού προσκόπου. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Οι χαρακτήρες έχουν ένα καταπληκτικό υπόβαθρο το οποίο προσωπικά μου δημιούργησε από τα πρώτα λεπτά ένα ξεχωριστό δέσιμο με τους πρωταγωνιστές, κάτι που ακόμα και ταινίες με κανονικούς ηθοποιούς δύσκολα σου δημιουργούν. Εκτός αυτού όμως τα νοήματα που η ταινία δε σταματάει να περνάει είναι απίστευτα και εξαίσια διατυπωμένα όπως ασφαλώς μόνο η Pixar ξέρει να διατυπώνει.


Και μετά αρχίζει η περιπέτεια! Καταπληκτικό χιούμορ για μικρούς και μεγάλους, φρέσκο και πρωτότυπο, ποτίζει κάθε διάλογο και κάθε σκηνή δημιουργώντας την ταινία και τους χαρακτήρες που σίγουρα ο θείος Walt θα περίμενε ως συνέχεια του εξαιρετικού Wall-e. Μόνο που αυτή η ταινία ανεβαίνει αρκετά σκαλιά πάνω από την ιστορία του συμπαθούς ρομπότ και ταυτόχρονα ανεβάζει τα στάνταρ και τις προσδοκίες που έχουμε από την Pixar.


Τα γραφικά και τα σκηνικά της ταινίας είναι τέλεια όπως όλοι περιμέναμε και η μουσική της είναι άψογη με το κλασσικό Habanera να κυριαρχεί στο soundtrack.


Εν κατακλείδι η ταινία αποτελεί μια συγκινητική και ταυτόχρονα ξεκαρδιστική περιπέτεια που αποδεικνύει ότι το είδος προσφέρετε και έχει την προοπτική για μεγάλα πράγματα στο μέλλον και για ακόμα μεγαλύτερα δημιουργήματα. Αν και την είδα σε 2D ήταν ένα αριστούργημα. Φαντάζομαι ότι σε 3D πολλά σημεία θα δείχνουν πολύ καλύτερα και πολύ πιο θεαματικά. ‘Όπως και να έχει όμως μέχρι στιγμής το Up αποτελεί μια από τις καλύτερες αν όχι τη καλύτερη ταινία Animation που έχω δει. Μη την χάσετε!!


Καλή προβολή!!



Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment