Thursday, September 24, 2009

The Boat That Rocked (2009)





director : Richard Curtis
writer : Richard Curtis
starring : Bill Nighy | Kenneth Branagh | Philip Seymour Hoffman | Nick Frost | Tom Sturridge | Rhys Ifans | Rhys Darby | Tom Brooke | Chris O'Dowd | Tom Wisdom
genre : Comedy, Music




Η Ιστορία:
Με λίγα και καλά λόγια, το The Boat That Rocked ασχολείται με το πώς ένας “πειρατικός” ραδιοφωνικός σταθμός( εν πλώ!) στην Αγγλία κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο, με τις ιδιαίτερες προσωπικότητες των συντελεστών του, τα άπειρα μποφόρ μούρλιας που κουβαλούσαν και φυσικά με το Rock And Roll!!Όλα αυτά βέβαια, βρισκόμενοι στην αντίπερα όχθη με την κυβέρνηση, η οποία θεωρώντας το όλο εγχείρημα τους ανεπίτρεπτο και βλάσφημο είχε βάλει σκοπό να τους κλείσει και να δώσει τέλος στον άμετρο ενθουσιασμό τους όπως και του βρετανικού κοινού κάθε ηλικίας..




Η Κριτική:
Αγαπητοί μας αναγνώστες, ειλικρινά (δεν ξέρω αν θα το ξαναπώ αυτό με τόση άνεση για κάποια ταινία), το The Boat That Rocked με άφησε με το στόμα ανοιχτό από το πρώτο κιόλας λεπτό και χώρις να μπορώ να αντιδράσω, συνέχισα να παρασύρομαι από αυτόν τον κινηματογραφικό χείμαρο.



Όλα ξεκινούν μόλις ο νεαρός Carl (Tom Sturridge), βαφτισιμιός του ιδρυτή του Radio Rock ανεβαίνει στο πλοίο για να ξεκόψει από κάποιες κακές συνήθειες, οι οποίες τον αποβάλλουν από το σχολείο του. Εκεί θα συναντήσει τους ιδιόρυθμους μα συνάμα διάσημους στο αγγλικό κοινό παραγωγούς του Radio Rock και θα μπεί και αυτός με την σειρά του στο όλο τρυπάκι τους..


Στην ταινία προφανώς κανείς προσέχει το όνομα του για άλλη μια φορά εκπληκτικού Philip Seymour Hoffman, ή αλλιώς The Count . Όμως δεν πρέπει να μείνετε εκεί μιας και δεν αποτελεί τον πρωταγωνιστή, μα ένα κομμάτι του συνόλου που καταφέρνει να δέσει τόσο καλά μεταξύ του, προσφέρωντας αυτή την μαγευτική κινηματογραφική απόπειρα.


Η ταινία διαδραματίζεται στα 60's ,με αποτέλεσμα τα σκηνικά, τα κοστούμια και γενικότερα το όλο κλίμα να είναι ανάλογο της εποχής, δημιουργώντας ένα κλίμα νοσταλγίας και ροκ ενθουσιασμού. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από τις κάμερες και την φωτογραφία του The Boat That Rocked, κάτι που πιστέψτε με, το λέω σπάνια για ταινία.


Όσον αφορά τις ερμηνείες τώρα. Η ταινία δεν είναι κωμωδία διαλογής σαν όλες αυτές που βγαίνουν τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά δεν θα την ονομάσω καν κωμωδία, αλλά κομεντί εποχής με μια δόση από όλα τα κινηματογραφικά είδη, χωρίς όμως να χάνει την ταυτότητα της .Σε όλο αυτό λοιπόν, το τρομερό cast που αποτελεί το The Boat That Rocked, εκτινάσσει τα επίπεδα γέλιου, δράματος, ρομαντισμού κλπ, σε ύψη που πολύ λίγοι μπορούν να φτάσουν και άν προσέξετε, το μόνο μεγάλο της αστέρι είναι ο Hoffman!


Σκηνοθετικά η ταινία δεν με κούρασε σε κανένα της σημείο και ειλικρινά απόρρησα, με το πως με ένα τέτοιο σενάριο, που ούτε σκοπός του είναι να χτίσει suspense , ούτε να αναλωθεί σε διαλόγους μισής ώρας, προσπαθώντας να οδηγήσει τον θεατή σε κάποιο βαθύτερο νόημα, καταφέρνει να σε κρατήσει με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη. Αυτή είναι και η μαγεία άν επιτρέπετε, με όλο αυτό να δείχνει ότι έχουμε απογειώσει ταινίες που δεν θα έπρεπε, μόνο και μόνο επειδή μας έκαναν να γελάσουμε για κάποια λεπτά.


Θέλω να κλείσω εδώ, λέγοντας σας αγαπημένοι μου επαναστάτες, ότι όποιος δεν δει αυτήν την ταινία θα είναι άξιος της μοίρας του, μιας και δεν αποτελεί κλισέ σε κανένα κινηματογραφικό επίπεδο και ειλικρινά θα σας κάνει να περάσετε δύο πανέμορφες ώρες (ειδικά άν γουστάρετε τα ροκενρολίδια), δείχνοντας σας το πώς γίνεται η φάση..


Δείτε την με καλή παρέα και με 5 μπύρες τουλάχιστον παραμάσχαλα!


Rock And Roll Motherfuckers ! ! ! !


Προσωπική βαθμολογία:


Review by Kapapi


No comments:

Post a Comment