Monday, October 5, 2009

9 (2009)





director: Shane Acker
writers: Pamela Pettler, Shane Acker
starring: Elijah Wood, Martin Landau, Jennifer Connelly
genre: Animation, Περιπέτεια






Ιστορία:


Μια μικρή πάνινη κούκλα, ο 9, ζωντανέυει ενώ ο πλανήτης έχει καταστραφεί απο τη μάχη των ανθρώπων με τις μηχανές. Ανακαλύπτοντας μια ομάδα απο κρυμμένους ομοίους του, προσπαθεί να τους πείσει να αντιμετωπίσουν τις μηχανές και να ανακαλύψουν το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν..


Κριτική:


Το όνομα του Tim Burton στην παραγωγή έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτή την δημιουργια, η οποία είχε σαν βάση το ομώνυμο μικρού μήκους φίλμ του Shane Acker, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005 και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ας δούμε λοιπόν αν η ταινία τα κατάφερε εξίσου καλά..


Αισθητικά, είναι χάρμα οφθαλμών, απο τις καλύτερες δουλειές που έχω δει σε αυτό το είδος, προσεγμένη μέχρι και στις λεπτομέρειες. Η σκηνοθεσία, βοηθούμενη απο το εξαιρετικό animation, φτιάχνει πολύ καλά πλάνα ανεβάζοντας ή ρίχνοντας το ρυθμό όπου χρειάζεται, παρουσιάζοντας την εφιαλτική εικόνα της κατεστραμένης Γης αλλά και στις μάχες, προσφέροντας πολύ δράση. Το soundtrack απο την άλλη, άλλοτε ατμοσφαιρικό κι άλλοτε αγωνιώδες, ταιριάζει με τις σκηνές τις οποίες “ντύνει”, και κάνει ακόμα καλύτερο το θέαμα.


Όσον αφορά στο σενάριο, η βασική ιδέα είναι έξυπνη, και οι κεντρικοί άξονες πάνω στους οποίους την αναπτύσει αρκετά καλοί, κάτι όμως χαλάει στην πορεία. Ενώ περιέχει αρκετά κοινωνικά μηνύματα σχετικά με την υπερχρήση των μηχανών, την ανθρώπινη αλαζονεία, τους συμβιβασμούς και την επανάπαυση των πάσης φύσεως εξουσιών - κάτι ανάμεσα σε Πάπα και βασιλιά θυμίζει ο 1 – εν ονόματι της ασφάλειας, τελικά ενα πολύ μεγάλο μέρος της ταινίας, η οποία διαρκεί μόλις 79 λεπτά, αναλώνεται σε μάχες. Αυτό ίσως ευχαριστήσει τους λάτρεις της δράσης, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι οτι τελικά το σενάριο αναπτύχθηκε λίγο λάθος, έτσι ώστε στο τέλος της ταινίας να έχεις μεν μπουχτίσει απο ξύλο, αλλά να προβληματίζεσαι και για τη μικρή διάρκεια της ταινίας.. Εν ολίγοις θα μπορούσε με την ίδια διάρκεια να είναι πιο ολοκληρωμένη.


Οι χαρακτήρες δεν έχουν ιδιαίτερη εμβάθυνση, εντούτοις είναι αρκετή για να σχηματίσεις γνώμη για τους περισσότερους και να δεθείς με τους πρωταγωνιστές. Καλή είναι και η ηχητική τους απόδοση απο το δυνατό κάστ, με κορυφαίο τον Christopher Plummer ή “1”. Καλοσχεδιασμένοι είναι επίσης και οι κακοί - μηχανές, κάποιοι από τους οποίους είναι πραγματικά τρομακτικοί.


Τελικό συμπέρασμα: Η αρχική, μικρού μήκους, ταινία δικαίως έδωσε την ελπίδα για μια επιτυχή εκτεταμένη έκδοση, στην πράξη όμως το 9 δεν θα αφήσει εποχή. Αξίζει να την δείτε, είδικα αν είστε φαν των animation, για την εξαιρετική αισθητική και την κεντρική του ιδέα, όμως δύσκολα θα την θυμάστε μετά απο καιρό. Κρίμα, γιατί με μια πιο προσεγμένη ιστορία θα είχε τα φόντα για κάτι πολύ καλύτερο..


Προσωπική βαθμολογία:





Review by Harvester

No comments:

Post a Comment