Wednesday, October 21, 2009

Bronson (2009)





director: Nicolas Winding Refn

writers: Brock Norman Brock | Nicolas Winding Refn

starring: Tom Hardy | Matt King | Kelly Adams

genre: Action | Biography | Drama | Thriller





Η Ιστορία:
Δεκαεννιάχρονος νεαρός με το όνομα Michael Peterson αποφασίζει να ληστέψει το ταχυδρομείο, με όπλα του τον θερμόαιμο χαρακτήρα του και μια αυτοσχέδια καραμπίνα. Όλα αυτά γίνονται στην Αγγλία του 1974. Έπειτα από την αποτυχημένη του απόπειρα καταδικάζεται σε επτά χρόνια φυλάκισης,, που καταφέρνει να τα διογκώσει στον εξωπραγματικό αριθμό των τριαντατεσσάρων, εκ των οποίων τα τριάντα στην απομόνωση!Έτσι λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια ο Michael Peterson σιγά σιγά εξαφανίζεται και την θέση του παίρνει ο Charles Bronson που αντιπροσωπεύει το τρελλαμένο για δόξα alter ego του.


Η Κριτική:
Το Bronson αποτελεί την αληθινή ιστορία του κρατούμενου Michael Peterson, ο οποίος συνεχίζει ακόμα να βρίσκεται στην φυλακή και να κάνει ότι μπορεί για να συνεχίσει να είναι ο νούμερο ένα κρατούμενος της Αγγλίας.Στα της ταινίας τώρα.


Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα ταινία του Nicolas Winding Refn, ο οποίος συνεχίζει και στο Bronson την ωμή και συνάμα σουρεαλιστική παρουσίαση των χαρακτήρων του και παράλληλα δημιουργεί έναν κόσμο που σε τρώει σιγά σιγά χωρίς να σου δίνει περιθώρια διαφυγής. Συνοδοιπόρος σε αυτό του το ταξίδι είναι αυτή την φορά ο καταπληκτικός Tom Hardy (βλέπε RocknRolla), ο οποίος για τον ρόλο αυτό άλλαξε τόσο πολύ και εμφανισιακά και κινηματογραφικά, κρατώντας στις πλάτες του το όλο σενάριο. Σε μια δήλωση του ο Hardy είπε: Τhe opportunity to play such a complex and tormented real-life character was a unique challenge for me, and one that required a great level of commitment and understanding."


Κακά τα ψέματα όμως. Το Bronson θυμίζει σε αηδιαστικά μεγάλο βαθμό το αριστούργημα του Kubrick “A Clockwork Orange” χωρίς όμως αυτό να το κάνει να χάνει την προσωπικότητα του σαν ταινία και κατά την προσωπική μου άποψη ίσως να δίνει αφορμή για μελλοντικές συζητήσεις για την ταινία. Άλλωστε, το να επιχειρήσει κάποιος να μιμηθεί το Clockwork Orange και να μείνει ζωντανός δεν είναι και κάτι το εύκολο..


Σκηνοθετικά η όλη απόπειρα ήταν μαγευτική, με τα μονόπλανα και τις οπτικές εναλλαγές να δίνουν και να παίρνουν, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα παράνοιας και καλλιτεχνικής/ρετρό ονείρωξης. Σημαντικό παράγοντα σε αυτό παίζουν οι σκηνές με τον Charles Bronson να διηγείται την ιστορία του πάνω στο θεατρικό σανίδι και με κοινό του ένα άφωνο και συνάμα αρρωστημένο πλήθος, που απλά κάθεται και τον ακούει, χωρίς να αντιδρά σε οτιδήποτε. Η μουσική της ταινίας θα σας θυμίσει το Κουρδιστό Πορτοκάλι , μιας και αποτελείται από τα γνωστά κλασσικά κομμάτια που έχουμε συνηθίσει σε σκηνές παράνοιας, όπως επίσης και από mid-tempo disco κομμάτια που δίνουν μια “φρεσκάδα” στην όλη αρρωστημένη πλοκή.


Το cast της ταινίας ουσιαστικά αποτελείται μονάχα από τον Hardy, μα οι υπόλοιποι συντελεστές, αν και δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στην ταινία, καταφέρνουν να δώσουν το στίγμα της τρέλας και της κοινωνικοπολιτικής αδικίας που έμμεσα θέλει να περάσει το όλο εγχείρημα, δημιουργώντας μια μάζα συναισθημάτων, η οποία ακολουθεί σαν “φόντο” τον Charles Bronson που απλά το διασκεδάζει!!


Ο Bronson λοιπόν, έχοντας κυριευτεί από την ακατανίκητη επιθυμία του για δόξα, κάνει ότι παιρνά από το χέρι του για να δυσκολέψει την ζωή του όλου συστήματος και να δείξει ότι πραγματικά αξίζει την αναγνώριση μιας σημαντικής περσόνας. Αυτό σίγουρα καταφέρνει να μας το περάσει η ταινία. Όμως κατά την γνώμη μου προσπαθεί ίσως περισσότερο από όσο θα έπρεπε να φανεί πρωτοποριακή και “κουλτουρέ” αν θέλετε, με αποτέλεσμα να αφήνει κάποια σημαντικά κενά, που πιστεύω πως θα συμπλήρωναν το build up των χαρακτήρων της.


Παρ' όλα αυτά, το Bronson αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ταινία που άν είχε προσεχτεί λιγάκι περισσότερο σε σημεία της, θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στις ταινίες του είδους. Αξίζει να την δείτε και για το όμορφο σενάριο και κυρίως για την καταπληκτική ερμηνεία του Hardy.




Καλή προβολή!


Προσωπική βαθμολογία:



Review by Kapapi

No comments:

Post a Comment