Wednesday, October 28, 2009

Imaginarium of Doctor Parnassus(2009)





director: Terry Gilliam

writers: Terry Gilliam, Charles McKeown

starring: Heath Ledger, Christopher Plummer, Lily Cole, Tom Waits, Verne Troyer, Andrew Garfield, Johny Depp, Collin Farrell, Jude Law

genre: Adventure, Fantasy







Μια αυλαία ανεβαίνει έξω από ένα παρηκμασμένο κλαμπ του Λονδίνου και έτσι ξεκινάει η εξιστόρηση της ιστορίας του Doctor Parnassus (Christopher Plummer), ενός ανθρώπου που έκανε μια συμφωνία με τον διάολο ώστε να ζήσει αιώνια και να αποκτήσει μια μοναδική δύναμη. Την δύναμη να ελέγχει την φαντασία των ανθρώπων. Όμως η αθανασία και η δύναμη ήρθαν με ένα τεράστιο κόστος. Τη ψυχή της κόρης του, η οποία θα ανήκει στο διάολο στα 16 της χρόνια. Καθώς λοιπόν λίγες μέρες απομένουν για τα 16α γενέθλια της Valentina (Lily Cole) ο Parnassus προσπαθεί με τη βοήθεια ενός αγνώστου ονόματι Tony (Heath Ledger) , ο οποίος έχει ένα αμφίβολο παρελθόν, να τη σώσει.


Μπορώ να πω ότι αυτή τη ταινία την περίμενα πολύ καιρό να τη δω, και η ψυχολογία μου όταν μπήκα στην αίθουσα ήταν παραπάνω από τέλεια. Η αρχή της ταινίας με ικανοποίησε πλήρως. Πανέμορφοι τίτλοι και υποβλητική αρχή με διαβεβαίωσαν ότι θα απολαύσω ένα απίστευτο δίωρο. Αλλά δυστυχώς αυτή η αίσθηση δε κράτησε για πολύ…




Το μόνο πρόβλημα της ταινίας είναι το σενάριο. Ένα σενάριο που σε κουράζει και επαναλαμβάνεται αδιάκοπα καθώς εξαπλώνεται και πέραν της βασικής ιστορίας που όντας κλασσική ιδέα μπορούσε και μπορεί να προσφέρει ακόμα πολύ καλές ταινίες. Αποτέλεσμα λοιπόν αυτού του υπέραναπτυγμένου και βαριού σεναρίου είναι να παλεύει ο θεατής για να καταλάβει τι γίνεται ενώ χάνει πανέμορφες εικόνες της ταινίας.


Για τα υπόλοιπα κομμάτια της ταινίας δε μπορώ να πω τίποτε άλλο από Αριστούργημα. Σκηνοθεσία και κάμερα τόσο όμορφη και φαντασμαγορική όπως μόνο ο Terry Gilliam θα μπορούσε να επιδείξει, όπως έχει κάνει και στις άλλες ταινίες του. Εικόνες και Animation που θα σας γοητεύσουν και πραγματικά παρακαλούσα να κολλήσει ο προτζέκτορας ώστε να μπορέσω να δω όλες τις λεπτομέρειες της πανδαισίας χρωμάτων και εικόνων.


Η ηθοποιία ήταν εξίσου καλή με όλους του βασικούς πρωταγωνιστές να δίνουν από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής τους. Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος έμεινα από τους Heath Ledger και Lily Cole. Ο πρώτος έδωσε μια ερμηνεία υπόδειγμα εξίσου καλή με αυτή του σκοτεινού ιππότη. Πραγματικά κρίμα για τον κινηματογράφο που έχασε αυτόν τον ηθοποιό. Η Lily Cole με την απίστευτη κουκλίστικη ομορφιά της αλλά και με μια ερμηνεία που με εξέπληξε πραγματικά έδωσε στη ταινία άλλη υπόσταση. Ο Christopher Plummer απλά έδωσε αυτό που περίμενα, μια άψογη ερμηνεία που τιμάει την καριέρα του.




Τέλος οι αντικαταστάτες του Heath Ledger έδωσαν ότι περίμενα από τον καθένα, παίζοντας τα διάφορα πρόσωπα του Ledger στις διάφορες φαντασίες . Ο Johny Depp στα λίγα δευτερόλεπτα, άντε λεπτά, που παίζει πραγματικά δεν δίνει τίποτα εκτός από έναν διάλογο. Ο Jude Law ,αν και ηθοποιός που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα, έχει καταφέρει να με βάλει σε σκέψη για την κρίση μου με τις τελευταίες εμφανίσεις του, που όπως και σε αυτή ταινία ξετυλίγουν πτυχές ενός πολύ καλού ταλέντου. Ο Collin Farrell που είναι και ο αντικαταστάτης με τα περισσότερα λεπτά του συμμετοχής δίνει άλλη μια πολύ καλή ερμηνεία.


Εν κατακλείδι λοιπόν η ταινία καταφέρνει με κόπο να μη γίνει αριστούργημα ενώ με ένα ελάχιστα αλλαγμένο σενάριο θα μπορούσε να κλέψει τις εντυπώσεις τις φετινής χρονιάς. Αυτό που ίσως κατάστρεψε την ταινία είναι ίσως ο θάνατος του Ledger . Από μια ταινία ανεξάρτητης παραγωγής μετατράπηκε εν μία νυκτί σε κύκνειο άσμα του αδικοχαμένου ηθοποιού. Αν θέλετε να δείτε κάτι σοβαρό και καλό τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα την ταινία. Αν όμως θέλετε να περάσετε ένα ξένοιαστο βράδυ τότε πραγματικά αποφύγετε να δείτε αυτό το έργο.


Καλή Προβολή!!!!





Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment