Monday, October 12, 2009

The Girl with the Dragon Tattoo (2009)



director : Niels Arden Oplev
writers : Nikolaj Arcel | Rasmus Heisterberg
starring : Michael Nyqvist | Noomi Rapace | Lena Endre
genre : Mystery | Drama | Thriller | Suspense | Crime






Ιστορία:
Τολμηρός δημοσιογράφος ανακαλύπτει σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται πολιτικά και οικονομικά μεγαλοεκατομμυριούχος.Έπειτα από αυτό, δικάζεται και του ορίζεται εξάμηνη ποινή λόγω αβάσιμων πληροφοριών. Στο διάστημα αυτό, του προσφέρεται η ευκαιρία από έναν εταιρικό μεγιστάνα να καθαρίσει το όνομα του, λύνοντας την υπόθεση της εξαφανισμένης;/δολοφονημένης; ανηψιάς του, η οποία παράτησε το πατρικό της χωρίς να αφήσει στοιχεία πριν από σαράντα περίπου χρόνια. Στο πλευρό του θα βρεθεί και η Lisbeth, μια “περίεργη” για τα κοινωνικά στερεότυπα κοπέλα, που μέσω του περίεργου και τσαμπουκαλεμένου άν θέλετε προφίλ της και των απίστευτων γνώσεων της στην πληροφορική θα προσπαθήσει μαζί του να λύσει το μυστήριο..


Η Κριτική:
Ποτέ μου δεν ήμουν λάτρης των σουηδικών ταινιών. Ιδιαίτερα όταν είδα πως η ταινία είναι μυστηρίου το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα μέχρι να αποφασίσω τελικά να την δώ. Για πρώτη φορά οι Σουηδοί κατάφεραν να με διαψεύσουν.Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα..


Η ταινία είνα βασισμένη στο πρώτο μέρος άκρως επιτυχημένης τριλογίας, που ακούγεται ότι έχει τραβήξει και το ενδιαφέρον του Ταραντίνο. Η κινηματογραφική της μεταφορά είναι σαν μια σούπα, όπου τα υλικά της αποτελούνται από το απόκοσμο suspense όπως ο Hitchcock και η Agatha Cristie δίδαξαν, τα ακραία και φτιαγμένα στο λυκόφως σκηνικά των βορειοευρωπαϊκών θρίλερ και την εμετική (με την καλη έννοια) ατμόσφαιρα του Σκορσέζε.Όλο αυτό βγάζει μια νοστιμότατη και αρκετά πρωτοποριακή σούπα πανάθεμα τους!


Τεράστιο ρόλο σε αυτήν ταινία έπαιξε το cast της, με μια πρωταγωνίστρια διαμάντι και έναν συμπρωταγωνιστή, που έχοντας το κατάλληλο ύφος για το είδος, καταφέρνει να σε καθηλώσει και στισ δυόμισι ώρες που διαρκεί το όλο εγχείρημα.




Η ταινία ξεκινά κάπως ανορθόδοξα θα λέγαμε, παρουσιάζοντας μας ένα διεφθαρμένο οικονομικοπολιτικό σκηνικό, περασμένο από το μπλέντερ της δημοσιογραφίας και της οικομονικής απληστίας. Πάνω που αρχίζει να γίνεται ανιαρή, κάνει το build up με την παρουσίαση της Lisbeth και των όσων διαδραματίζονται στην ζωή της, προσφέροντας σε εμάς ένα άκρως αξιόλογο πέρασμα απο την βαρεμάρα στην μυστηριακή μαγεία.


Η Lisbeth λοιπόν,έχοντας παραβιάσει τα ιδιωτικά αρχεία του δημοσιογράφου, καταφέρνει να διεισδύσει στον κόσμο του και με την σεξουαλικότητα που σε καμία περίπτωση δεν φαινόταν πως είχε, κάνει αισθητή σε αυτόν την παρουσία της και έτσι καταλήγουν να βρίσκονται μαζί στην δίνη της εξαφάνισης του κοριτσιού από το μυστηριώδες και απομωνομένο σουηδικό νησί. Θα περάσουν πάρα πολλά μαζί όλο αυτόν τον καιρό και μόνο το τέλος θα έρθει να αποκαλύψει το τι πραγματικά είχε συμβεί..


Σκηνοθετικά, η ταινία λαμβάνει χώρα στην παγωμένη Σουηδία που όπως και να το πάρει κανείς, προσφέρεται για τέτοιου είδους σκηνοθετικές απόπειρες. Έχοντας στήσει απίστευτα καλά τα όσα θα εξελιχθούν, καταφένει να οδηγήσει τον θεατή στην αγωνία και την απόγνωση, που ελάχιστοι μπορούν να καταφέρουν τόσο καλά και να “ζωγραφίσει” κινηματογραφικά τα γεγονότα. Προσωπικά τα πλάνα του μου θύμισαν Hitchcock στο North By Northwest και οι εναλλαγές του μια ονειρεμένη άν και νοσταλγική πραγματικότητα.
Προτείνω να την δείτε, είστε δεν είστε λάτρεις αυτών των ταινιών και αυτό γιατί άν και μπορεί αρχικά να νομίσετε ότι μπήκατε σε λάθος κινηματογραφική αίθουσα, είτε ότι αυτό που παρακολουθείτε κάπου το έχετε ξαναδεί,στην τελευταία ώρα της ταινίας θα νοιώσετε την αγωνία και το μεγαλείο του καλού μυστηρίου στα καλύτερα του. Το Κορίτσι με το Τατουάζ είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και μακράν το πιο αξιόλογο μυστήριο που διελευκάνεται φέτος στην μεγάλη οθόνη!


Το μυστήριο επέστρεψε, έχει γαλάζια μάτια, μιλάει Σουηδικά και άν είχε όνομα μάλλον θα το λέγαν Svenson!


Καλή προβολή!


Προσωπική βαθμολογία:





Μου άρεσε που είχα πεί ότι δεν θα ξανάβαζα σε τόσο μικρό διάστημα πέντε αστέρια...


Review by Kapapi


Trivia:
Η Noomi Rapace πήρε μαθήματα μοτοσυκλέτας αποκλειστικά για την ανάγκη των γυρισμάτων!

No comments:

Post a Comment