Monday, October 12, 2009

Surrogates (2009)



director: Jonathan Mostow

writers: Michael Ferris, John D. Brancato

starring: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell, Ving Rhames

genre: Action, Comics, Sci-Fi, Thriller







Το Surrogates αποτελεί μια από τις αρκετές πρόσφατες ή μελλοντικές ταινίες με θεματικό περιεχόμενο την χρήση ρομπότ, άλλων ανθρώπων ή άλλων υποκατάστατων, που θα μας επιτρέπουν να ζούμε ή να παίζουμε ανώδυνα από τον καναπέ του σπιτιού μας. Μιλάω για ταινίες όπως το Gamer ή το αναμενόμενο Avatar του γνωστού James Cameron. Αλλά στα της ταινίας:


Σε έναν μελλοντικό κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ρομπότ για να ζήσουν χωρίς κινδύνους και χωρίς έγκλημα, ολόκληρο το FBI συγκλονίζετε από έναν πρωτόγνωρο φόνο μιας Surrogate (του ρομπότ αντικαταστάτη) που σκότωσε και τον χειριστή του ανατινάζοντας το μυαλό του. Με μεγάλες ανατροπές και μια βαθειά συνομωσία ο πράκτορας Green (Bruce Willis) πρέπει να αφήσει τον ψεύτικο τέλειο εαυτό του και να ψάξει όλη την αλήθεια καθώς τίποτα δεν είναι ασφαλές πια…


Η ταινία δεν αποτελεί την καλύτερη αλλά ούτε τη χειρότερη του είδους.. Έχει κάποια καλά στοιχεία τα οποία όμως συγκρούονται με τα πολλά αρνητικά στοιχεία και πρόχειρα φτιαγμένα κομμάτια του σεναρίου. Αναλυτικά όμως:


Τα ειδικά εφέ και οι σκηνές δράσης της ταινίας είναι αδιαμφισβήτητα σε πολύ υψηλά επίπεδα με τον σκηνοθέτη του τρίτου εξολοθρευτή να κάνει τη δουλεία του σε αυτό το σημείο. Το σενάριο επίσης βασίζετε σε μια πολύ επιτυχημένη graphic novel η οποία αποτελεί μια πολύ αξιόλογη βασική ιδέα κρύβοντας πολλά κοινωνικά νοήματα ως προς τι ορίζουμε άνθρωπο και πως θα είναι ο κόσμος με μόνο τα ιδεατά υποκατάστατα να περιφέρονται στους δρόμους .


Σε αυτό όμως το σημείο η ταινία αρχίζει να κατηφορίζει. Η κλισεδιάρικη ιστορία του μπάτσου που του έχει καταστρέψει τη ζωή και τη σχέση του με τη γυναίκα του προσωπικά με απογοήτευσε το περισσότερο. Είναι κλασσικά λάθη τα οποία μπορείς να αποφύγεις με λίγη περισσότερη δουλεία.


Αλλά σαφώς αυτό που καρατομεί την ταινία είναι η απίστευτα μικρή διάρκεια του. Τα 104 λεπτά του δεν αφήνουν κανένα τομέα να ξεχωρίσει. Η δράση εξελίσσετε με μεγάλη ταχύτητα ,τόση ώστε να μη μπορείς να σκεφτείς τι μόλις συνέβη, και η λύση του δράματος να φτάνει τόσο γρήγορα που ελπίζεις σε μια τελευταία ανατροπή ώστε να μείνει λίγο παραπάνω και να τελειώσεις τα τελευταία ποπ-κόρν σου. Αλλά όχι.


Με τις δραματικές στιγμές και τις στιγμές έντασης πετσοκομμένες και ελάχιστες, λογικό βέβαια καθώς μιλάμε για ένα κόσμο ρομπότ χωρίς αισθήματα ο Bruce Willis καταφέρνει να διασωθεί παίρνοντας βέβαια μεγάλο μερίδιο του χρόνου με τον ανθρώπινο χαρακτήρα του. Ένα μεγάλο κρίμα για πολύ καλό καστ με ονόματα όπως του James Cromwell που θα μπορούσε να δείξει πολλά περισσότερα πράματα αν είχε λίγο χρόνο παραπάνω στον ρόλο του ξεπεσμένου δημιουργού των Surrogates.


Εν κατακλείδι η ταινία αποτελεί ένα καλό action movie το οποίο όμως δε θα πρότεινα για τις αίθουσες του σινεμά καθώς προσωπικά μου άφησε ένα αίσθημα ανολοκλήρωσης και λύπησης για τις 8 λίρες μου που πήγαν σε μια ταινία λιγότερης διάρκειας της 1 1/2 ώρας. ΟBruce Willis βάζει τα δυνατά του και καταφέρνει να ανεβάσει την ταινία από ένα κακό σε ένα μέτριο προς καλό φιλμ.


Καλή Προβολή!!!!!



Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment