Monday, October 26, 2009

Paranormal Activity (2009)







Director: Oren Peli
Writer: Oren Peli
Starring: Katie Featherston | Micah Sloat
Genre: Horror | Mystery | Thriller




Η Ιστορία:
Η Katie και ο Micah, μετακομίζουν σε ένα καινούργιο σπίτι στο Σαν Ντιέγκο, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν αρμονικά το υπόλοιπο της ζωής τους. Παρ' όλα αυτά, το νέο τους σπίτι κρύβει ένα μυστήριο συγκάτοικο, που από την αρχή κάνει αισθητή την παρουσία του και δείχνει ξεκάθαρα πως δεν συμπαθεί τους νέους του συνιδιοκτήτες..Η Katie πιστεύει πως αυτό που γίνεται δεν είναι τυχαίο, μιας και ισχυρίζεται πως από μικρή την “παρακολουθούσαν” εκδικητικά πνεύματα. Όλα αυτά λοιπόν κάνουν το ζευγάρι να επιθυμεί την άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό. Έτσι, καλούν έναν ειδικό στα μεταφυσικά φαινόμενα και όταν αυτός καταλήγει στο ότι δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα και ότι το πνεύμα είναι πολύ ισχυρό, ο Micah παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Με έναν πανάκριβο εξοπλισμό, αποτελούμενο από κάμερες,μικρόφωνα κ.τ.λ επιθυμεί να καταγράψει την συμπεριφορά του φαντάσματος / δαίμονα. Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι που μπαίνει στο παιχνίδι ένα Ouija board , που φέρνει την περιπέτεια τους στα άκρα..


Η Κριτική:
Όλα αυτά σίγουρα σας θυμίζουν πολλές ταινίες. Η αλήθεια είναι πως σεναριακά τα έχουμε ξαναδεί σε πάρα πολλές ταινίες του είδους. Όμως δεν θέλω να μείνω κολλημένος σε αυτό το χαρακτηριστικό, μιας και κακά τα ψέματα, στις ταινίες αυτές το να πρωτοτυπήσεις είναι σχεδόν το ίδιο δύσκολο με τον τετραγωνισμό του κύκλου..Το Paranormal Activity το ήξερε καλά αυτό και παρ' όλα αυτά δεν θέλησε να αλλάξει κάτι. Κατά την γνώμη μου έκανε πάρα πολύ καλά!


Από την αρχή της ταινίας καταλαβαίνει κανείς και μάλιστα πολύ εύκολα, πως το στυλ της αγγίζει αυτό του Blair Witch, μόνο που εδώ δεν είμαστε σε ένα απόκοσμο δάσος, αλλά σε ένα τυπικό αμερικάνικο σπίτι. Το ότι την θυμίζει τόσο πολύ δεν με έκανε να δω το όλο εγχείρημα με αρνητική μάτια, μιας και το όλο σκηνικό με την κάμερα που ακολουθεί τους πρωταγωνιστές σε ότι και αν κάνουν και με την εντύπωση του ότι αυτό που βλέπεις είναι αληθινό, εξυπηρετούν σχεδόν το 80% του απώτερου σκοπού των ταινιών του είδους.


Σκηνοθετικά έχω να πω πολύ καλά λόγια, μιας και σε όλη την διάρκεια της ταινίας, οι επιλογές των πλάνων σε έκαναν να μένεις παγωμένος στην θέση σου, περιμένοντας το χειρότερο να συμβεί. Το μόνο λάθος κατά την γνώμη μου ήταν η μεγάλη διάρκεια των αρχικών σκηνών, που προσωπικά με έκαναν να κοιτάω την ώρα, περιμένοντας να συμβεί κάτι για να με κρατήσει στην οθόνη. Όμως εκεί που λες ότι δεν θα παιχτεί και τίποτα το ιδιαίτερο, ξεκινούν οι απανωτές καλές σκηνές και αναρωτιέσαι αν πρέπει να κοιτάξεις η όχι..




Έχουμε να κάνουμε επίσης με δυο αρκετά καλούς ηθοποιούς θα έλεγα, που με τον τρόπο τους δίνουν μια πάρα πολύ ρεαλιστική χροιά στην ταινία και επίσης με την χημεία που έχουν καταφέρνουν να μετατρέψουν το όλο σενάριο σε ένα οικογενειακό βίντεο. Αυτοί αποτελούν και το 99% του cast της ταινίας με μοναδική εξαίρεση των επιθεωρητή μεταφυσικής δραστηριότητας και την φίλη της Katie, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον ρόλο τους. Η μουσική της ταινίας από την άλλη δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και το μόνο που κάνει είναι να συνοδεύει το όλο εγχείρημα εκεί που χρειάζεται.


Το Paranormal Activity δεν είναι το υπέρτατο θρίλερ, δεν είναι καν μια από τις καλύτερες προσπάθειες που έχουν γίνει στον χώρο του τρόμου. Είναι όμως μια πάρα πολύ αξιόλογη δουλειά, που αν δεν είχε πάρει το τόσο hype όλο αυτό το καιρό, θα έμπαινε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις κινηματογραφικές αίθουσες και όχι με σκοπό του να αυτοαποδειχθει.


Εδώ μπαίνει και το άλλο θέμα. Πολλοί μπορεί να δουν την ταινία αυτή και λόγω του ιδιαίτερου στυλ της να μην τρομάξουν, η να μείνουν με την απογοήτευση της Thriller- ιστικης μετριότητας.. Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό είναι θέμα εμπειριών και προσωπικού γούστου πάνω από όλα και σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να κρίνεται έτσι μια ταινία.




Κλείνοντας έχω να πω ότι το Paranormal Activity θα σας κάνει πολύ καλή εντύπωση, είτε είστε λάτρεις των ταινιών αυτών, είτε όχι και πιστεύω πως θα δώσει κάποια θετικά στοιχειά ακόμα και στους φανατικούς του τρόμου. Όσοι λοιπόν επιθυμείτε κάτι που θα σας σηκώσει την τρίχα δεν έχετε πάρα να περιμένετε να βγει στους κινηματογράφους .Οι υπόλοιποι αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία..


Καλή προβολή !!


Προσωπική βαθμολογία:




No comments:

Post a Comment