Saturday, October 31, 2009

The Fog (1980) Horror Αφιέρωμα









Director: John Carpenter
Writer: John Carpenter, Debra Hill
Cast : Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh
Genre : Τρόμου






Ιστορία
Ένα παραλιακό χωριό γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Μια παράξενη ομίχλη όμως αρχίζει να πλησιάζει από την θάλασσα, οπού επίσης πριν 100 χρόνια είχε ναυαγήσει ένα πλοίο με λεπρούς οι οποίοι προορίζονταν να αποικήσουν την περιοχή, και φαίνεται ότι τώρα ζητούν την εκδίκηση τους..


Κριτική
Οι περισσότεροι λάτρεις των ταινιών τρόμου θα γνωρίζουν αυτή την κλασική ταινία, από τις αρκετά γνωστές του μετρ του είδους John Carpenter, σκηνοθέτη των Halloween, Christine, They live και πολλών άλλων ταινιών-σταθμών για το είδος. Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στους επιμέρους τομείς του The Fog..


Το σενάριο, πρωτότυπο για την εποχή που το σινεμά τρόμου ανεβάζει στροφές με πρωτεργάτες τους Romero και Carpenter, βασίζεται σε μια καλή κεντρική ιδέα, η οποία αναπτύσσεται ικανοποιητικά, με ελάχιστα περιττά στοιχεία, αλλά και μερικά κενά, τα οποία όμως δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα. Το βασικό όσον αφορά το σενάριο είναι ακριβώς το ότι δεν περιέχει αδιάφορα διαστήματα, έτσι ώστε ένας καλός σκηνοθέτης να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο..


Και για καλή μας τύχη γίνεται ακριβώς αυτό. Τα μέσα που διαθέτει ο Carpenter για να δημιουργήσει είναι πενιχρά μπροστά στη σημερινή τεχνολογία, παρόλα αυτά τα διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρησιμοποιεί την ομίχλη φτιάχνοντας μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και μυστηρίου και εμφανίζει τα πνεύματα-ζόμπι καλυμμένα σε αυτή χωρίς να τα εμφανίζει ποτέ ολοκάθαρα- ακόμα και όταν δεν τα καλύπτει η ομίχλη σε 1-2 σκηνές, με κόντρα φωτισμό τα κάνει να φαίνονται σαν μαύρες φιγούρες- έτσι ώστε να προκαλούν το απαιτούμενο δέος. Η σκηνοθετική του ικανότητα όμως φαίνεται από την αρχή της ταινίας, πριν έρθει η ομίχλη, που καταφέρνει να δημιουργήσει μόνο με εντυπωσιακή χρήση της κάμερας και λίγα τεχνάσματα μια ένταση που θα διαρκέσει μέχρι το εντυπωσιακό της φινάλε. Για να το καταφέρει αυτό χρησιμοποιεί τέλεια και τον ήχο, όπως και την μουσική, τα οποία σε κρατούν σε εγρήγορση και αγωνία..


Όσον αφορά τις ερμηνείες, το δυνατό cast αποδίδει πάρα πολύ καλά και ρεαλιστικά, χωρίς υπερβολές όπως συχνά βλέπουμε στις σύγχρονες ταινίες τρόμου, και υποστηρίζει στο μέγιστο βαθμό τη σκηνοθετική δουλειά.


Τελικό συμπέρασμα: Το The Fog αποτελεί αναμφισβήτητα σημείο αναφοράς στο σινεμά τρόμου. Σε κάνει να προβληματίζεσαι γιατί με τα μέσα και τις τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα, η πρόοδος στην ποιότητα των ταινιών δεν είναι ανάλογη, αυτή όμως είναι μια μεγάλη συζήτηση. Νομίζω πως κάθε οπαδός του είδους πρέπει να δει τη συγκεκριμένη ταινία, για να προσέξει όχι τα εφέ, αλλά την εξαιρετική σκηνοθεσία και τις σοβαρές ερμηνείες και, αν μη τι άλλο, θα έχει τουλάχιστον ένα εφόδιο περισσότερο για να μπορεί να κρίνει καλύτερα τις ταινίες τρόμου και όχι μόνο..








Προσωπική βαθμολογία:

No comments:

Post a Comment