Tuesday, June 2, 2009

17 Again (2009)



director : Burr Steers
writer : Jason Filardi
starring : Zac Efron | Leslie Mann | Thomas Lennon | Matthew Perry
genre : Comedy| Romance








Η Ιστορία :
Σαραντάρης παντρεμένος και μάλιστα με δύο παιδιά, αρκετά απογοητευμένος με τα όσα έχει πετύχει στην ζωή του προσπαθεί να κάνει καλύτερα τα πράγματα, μα δυστυχώς δεν τα καταφέρνει. Με το διαζύγιο να του χτυπά την πόρτα και την δουλειά του να πηγαίνει από το κακκό στο χειρότερο, βρίσκει καταφύγιο στον παιδικό (πάμπλουτο και πλέον καμμένο) φίλο του .Μια μέρα όμως, σε μια επίσκεψη στο παιδικό του σχολείο και νύν σχολείο των δύο παιδιών του συναντά έναν ηλικιωμένο επιστάτη που, όπως αυτός ισχυρίζεται,τον γνωρίζει και τον προτρέπει να μην τα βάλει κάτω.Στον δρόμο για το σπίτι όμως βλέπει τον επιστάτη να είναι πάνω σε μία γέφυρα και να ετοιμάζεται να πηδήξει.Στην προσπάθειά του να τον σώσει, πέφτει και αυτός και ξυπνάει βλέποντας ότι είχε αλλάξει και είχε γίνει ακριβώς όπως ήταν στα 17 του!Χωρίς δισταγμό και θεωρώντας την εξέλιξη αυτή ώς σημάδι για να αλλάξει την μίζερη ζωή του γράφετι στο σχολείο των παιδιών του και πασχίζει για να σώσει όσα δεν μπόρεσε τόσα χρόνια..


Η Κριτική :
Καλά καταλάβατε! Το 17 again είναι άλλη μια teen movie, που με κυρίαρχο στοιχείο της την εφηβεία και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την περίοδο της,προσπαθεί να προσελκύσει μεγάλο κοινό ανήσυχων εφήβων στις κινηματογραφικές αίθουσες.Η συνταγή της επιτυχίας μιας ταινίας αυτού του είδους, είναι γνωστή και πιστεύω πως όλοι έχουμε τύχει να παρακολουθήσουμε κάτι αντίστοιχο κάποτε.


Το 17 again όμως, δείχνει ένα πιο υψηλό επίπεδο ωριμότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες του είδους και πιστέψτε με, σας το λέει ένας ορκισμένος εχθρός του είδους αυτού και γενικότερα των pop corn movies. Στην διάρκεια της ταινίας θα παρακολουθήσετε αρκετά κλισέ στοιχέια και όσον αφορά την σκηνοθεσία και όσον αφορά τις ατάκες των ηθοποιών.Αυτά το ψεγάδι όμως, καταφέρνει να σωθεί λόγω του αρκετά προσεγμένου σεναρίου και της δεμένης ροής.


Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον Zac Efron, γνωστό στο ευρύ κοινό από το High School Musical. Ομολογώ πως είχα ιδιαίτερους ενδοιασμούς για το άν θα 'πρεπε να δω αυτή την ταινία και μόλις είδα ότι τον κύριο ρόλο τον είχε ο Efron δυσκολεύτηκα ακόμα περισσότερο να πάρω την τελική μου απόφαση. Όμως διαψεύτηκα στο τέλος και ειλικρινά απόρησα με αυτό που είδα. Μην παρεξηγήσετε τα λόγια μου.Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο αριστούργημα και άν θέλετε δεν έχουμε να κάνουμε ούτε και με μια ταινία που πρέπει να δει κάποιος όπως και να 'χει. Έχουμε να κάνουμε με μια αξιόλογη teen movie που καταφέρνει τον σκοπό της χωρίς να γίνει γελοία.


Σκηνοθετικά δεν έχω να πω πολλά, μιας και το έιδος δεν παρέχει τροφή για πειραματισμούς και πρωτοπορίες. Ακολουθείται και εδώ η πεπατημένη, με τις “προσωπικές” σκηνές όπως συνηθίζω να τις αποκαλώ, τα μαθητικά αστειάκια και τα ρομαντικά ρετουσαρίσματα ακριβώς εκεί που πρέπει.Όσον αφορά το cast της ταινίας έχω να πώ αρκετά καλά λόγια. Πέραν του Efron που με εξέπληξε μιας και στο high school musical ήταν απλά απογοητευτικός, έχουμε τον γνωστό και προσωπικό μου αγαπημένο Matthew Perry απο τα “φιλαράκια” , που άν και παίζει σχετικά λίγο δίνει μια πιο “σοβαρή” πινελιά στο όλο εγχείρημα. Επίσης αρκετά καλά, άν και χωρίς κάποιο τρανταχτό παράδειγμα, παίζει το υπόλοιπο επιτελείο της ταινίας χωρίς να αγγίζει απαγορευμένα όρια χαζομάρας και κρύων αστείων.


Γενικότερα, πιστεύω πως άν είσαι πάνω από 15 χρονών δεν γίνεται να κάτσεις να δεις μια τέτοια ταινία εύκολα, γιατί όπως και να το κάνουμε, ούτε τα μεγάλα νοήματα θα σου περάσει, ούτε θα σε κάνει να μείνεις με το στόμα ανοιχτός με το καλλιτεχνικό της μεγαλείο.Γνώμη μου όμως είναι ότι όποιος έχει σκεφτεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έστω και λίγο να την δει, δεν θα περάσει και άσχημα.


Την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε παιδιά κάτω των 17, άν θέλουν να δουν κάτι ανάλαφρο και χαλαρωτικό, μα στους μεγαλύτερους δεν θα την πρότεινα τόσο εύκολα, τουλάχιστον όχι στον κινηματογράφο.Το 17 again θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά την μιάμιση ώρα που διαρκεί είτε είστε οπαδός τέτοιων ταινιών είτε όχι.


Καλή προβoλή!
Προσωπική βαθμολογία:



Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment