Wednesday, June 17, 2009

The Good, the Bad and the Weird (2009)



director : Ji-woon Kim

writer : Ji-woon Kim | Min-suk Kim
starring : Kang-ho Song | Byung-hun Lee | Woo-sung Jung
genre : Adventure | Western | Comedy






Η Ιστορία :
Η ιστορία μας εξελίσσεται στην Μαντσουρία του 1930, με τρείς κλασσικούς κλέφτες να βρίσκονται στους δρόμους, προς αναζήτηση ενός χάρτη που θα τους οδηγήσει σε έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Όμως δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που ο καθένας τους ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την αποστολή του. Είναι και οι τρείς τους εγωιστές και ο καθένας τους θέλει να μείνει ο τελευταίος που θα στέκεται όρθιος..Έτσι λοιπόν θα κάνουν τα πάντα για να πετύχουν, έχοντας στο κατώφλι τους Κινέζους κακοποιούς, Ρώσους ληστές και τον γιαπωνέζικο στρατό!!


Η Κριτική :
Θα θελα να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά την κριτική μου αυτή την φορά. Οι λόγοι θα γίνουν κατονοητοί στην συνέχεια. Προφανής είναι η επιρροή του πασίγνωστου φίλμ του Sergio Leone (Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος) στον Ji-woon Kim και αυτό γίνεται αντιληπτό ακόμα και άν δεν έχει δεί κάποιος το The Good, the Bad and the Weird , μόνο και μόνο από τον τίτλο της. Επίσης, προφανές είναι ότι στο φίλμ αυτό θα παρακολουθήσετε Ασιάτες ντυμένους cowboys, ριγμένους σε ένα ανελέητο κυνηγητό σε στύλ Άγριας δύσης, κάτι που μόνο οι αμερικάνοι μας έχουν συνηθίσει. Τέλος, όπως σε κάθε ταινία τέτοιου είδους ( κωμικό σπαγγέτι Western ), είναι αναμενόμενο να υπάρξουν κλισεδιάρικες με ψίγματα cult-ίλας κάμερες, όπως επίσης και σκηνές ανθρωποκυνηγητών που ο πρωταγωνιστής μένει αλώβητος απέναντι ακόμα και σε έναν ολόκληρο στρατό.


Ξεκίνησα αναλύωντας όλα αυτά και ο λόγος που το έκανα αυτό ήταν γιατί σε τέτοιου στύλ ταινίες οι απόψεις συνήθως είναι ακραίες. Είτε θα σ' αρέσει και θα το ξαναδείς, είτε θα κάνεις κηδεία στα λεφτά που έδωσες στο σινεμά και πήγαν στράφι. Εδώ όμως θέλω να πώ την γνώμη μου συγκεκριμένα για το The Good, the Bad and the Weird, χωρίς να γενικευτώ στο “περίεργο” αυτό είδος του Western.


Το The Good, the Bad and the Weird προσωπικά το λάτρεψα! Δεν είναι η ταινία που θα πρότεινα για ταινία της χρονιάς, ούτε η ταινία που θα φάω τις άπειρες ώρες για να αναλύσω το νόημα της.


Αυτό που με λίγα λόγια θα την χαρακτήριζα είναι ώς ένα πάρα μα πάρα πολύ καλό καλοκαιρινό φίλμ, με άπειρες δόσεις γέλιου και με ένα επιτελείο που δίνει ρέστα στο να βγεί κάτι το αξιόλογο.


Στα της ταινίας τώρα. Ο Ji-woon Kim αλλάζει για άλλη μια φορά προσωπείο και φορώντας μάσκα δύτη αυτή την φορά, βουτάει για τα καλά στα θολά νερά του Western. Έπειτα από ψυχολογικά θρίλερ, δραματικά ξεσπάσματα και νουάρ απόπειρες, έρχεται να ισοπεδώσει το δυτικό κατεστημένο με το The Good, the Bad and the Weird .


Η κάμερα της ταινίας είναι εντυπωσιακή, με ταχύτατους ρυθμούς καταγραφής των γεγονότων και με τον Ji-woon Kim να ακολουθεί μετά μανίας τραίνα, άλογα ,άμαξες και ότι άλλο βάλει ο νούς σας . Η πλοκή είναι ένα θέμα που ίσως να παραξενέψει πολλούς, μα πιστεύω ότι δεν θα 'πρεπε να δωθεί τόσο πολύ βάρος στον τομέα αυτό, μιας και σε μια ταινία δράσης (πόσο μάλλον τέτοιου στυλ) πρέπει να αφεθείς και να ταξιδέψεις μαζί με τον φακό του σκηνοθέτη όπου και αν αυτός σε πάει.


Χαρακτηριστικό της ταινίας είναι επίσης και η ακριβή παραγωγή που κάνει αισθητή την παρουσία της από τα πρώτα κιόλας λεπτά, με τις εκρήξεις να δίνουν ρέστα και το πιστολίδι να μην σε αφήνει σε ησυχία.Όσον αφορά την μουσική της ταινίας έχω να πώ ότι ήταν ακριβώς όπως έπρεπε, προβάλλωντας κάθε σκηνή με το χρώμα που της άξιζε. Το τέλος είναι φόρος τιμής στο κλείσιμο του Sergio Leone, χωρίς να το εξευτελίζει, ούτε να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.


Το The Good, the Bad and the Weird το συνιστώ ανεπιφύλαχτα και με μεγάλη μου χαρά σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και κινηματογραφικών προτιμήσεων.Το καλοκαίρι έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, οπότε βρείτε καλή παρέα (με πολλές μπύρες) και ένα αξιόλογο θερινό σινεμά και χορέψτε στον ρυθμό της Άγριας Δύσης. Η μήπως Ανατολής ;;;


Καλή σας προβολή !!


Προσωπική βαθμολογία:




Review by Kapapi

No comments:

Post a Comment