Wednesday, June 24, 2009

Taken (2008)





director: Pierre Morel

writers: Luc Besson, Robert Mark Kamen

starring: Liam Neeson, Famke Janssen, Leland Orser, Radivoje Bukvic, Katie Cassidy, Maggie Grace

genre: Action, Crime, Thriller







Πιστεύω ότι το πνεύμα και το νόημα αυτής της ταινίας μπορεί να εκφραστεί μόνο με ένα όνομα: Luc Besson. Ο συγγραφέας και παραγωγός ταινιών όπως των transporter και taxi μπορεί να εγγυηθεί σίγουρα ένα καλό action movie.




Έτσι λοιπόν αυτή τη φορά μεταφερόμαστε σε μια περιπέτεια που εξελίσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Γαλλία. Όλα ξεκινάν όταν ο υπερπροστατευτικός αλλά και συνάμα συνεχώς απών πατέρας Bryan Mills (Liam Neeson) επιτρέπει στην κόρη του (Maggie Grace) να κάνει το ταξίδι στην Ευρώπη που σχεδίαζε με μια φίλη της. Όταν όμως η κόρη του πέφτει θύμα απαγωγής από εμπόρους λευκής σαρκός, με τον ίδιο να ακούει τα πάντα από το τηλέφωνο, τότε ο απελπισμένος πατέρας θα ανασύρει όλες τις ικανότητες που του εξασφάλισε η πρώην δουλειά του στη CIA και θα σακατέψει πολλούς, θα μακελέψει ακόμα περισσότερους μπαίνοντας στα άβατα του οργανωμένου εγκλήματος.


Αν και γενικά δεν είμαι υπέρ των ταινιών με τους one-man-army χαρακτήρες, η επιλογή του Liam Neeson στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η καλλιτεχνική του αξία είναι αδιαπραγμάτευτη και επομένως η υπόσταση και η ερμηνεία του χαρακτήρα έχουν τη καλύτερη βάση. Από κει και πέρα όμως η ηθοποιία κατρακυλά με κανέναν άλλο να μπορεί να σταθεί δίπλα του. Η Maggie Grace στο ρόλο της κόρης όποτε δεν ουρλιάζει μας θυμίζει γιατί έπρεπε να πεθάνει η Shannon στους Lost. Στα ίδια μήκη κύματος κυμαίνεται βέβαια και η Famke Janssen στο ρόλο της μητέρας αν και η συμμετοχή της δεν είναι μεγάλη.




Όμως το σενάριο, που σε συνδυασμό με μια πολύ καλή σκηνοθεσία, αποθεώνει την ταινία. Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται ιδανικά και με έναν πολύ αργό ρυθμό στην αρχή να κλιμακώνεται καθώς η ιστορία προχωρά σαν ένα καλοδουλεμένο κοντσέρτο. Το θετικό κατά τη γνώμη μου είναι και η έλλειψη των μεγάλων εκρήξεων και των σκηνών πολεμικών τεχνών που σίγουρα θα πέταγαν τη ταινία στον κάλαθο των απολεσθέντων.


Η ταινία, που έχει βγει εδώ και αρκετούς μήνες στην Αμερική, κάνει προφανές το λόγω που άργησε να εμφανιστεί στις ελληνικές αίθουσες. Πολύ καλή δράση, πάρα πολύ καλή ηθοποιία και ένα ακόμα καλύτερο σενάριο θα σας προσφέρουν ένα υπέροχο καλοκαιρινό βράδυ αν και είναι σίγουρο ότι σε δύο μήνες δε θα θυμάστε καν ποιος παίζει.




Αν ψάχνεται περιπέτεια το Taken θα σας την δώσει απλόχερα! Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!


Καλή προβολή !!!


No comments:

Post a Comment