Tuesday, June 9, 2009

The Horsemen (2009)



director: Jonas Åkerlund

writer: Dave Callaham

starring : Dennis Quaid, Ziyi Zhang, Lou Taylor Pucci, Clifton Collins Jr.

genre : thriller,action







Ιστορία :

Ένας αστυνομικός, λίγο μετά τον θάνατο της γυναίκας του, απομονώνεται από τους δύο γιούς του καθώς μπαίνει όλο και βαθύτερα στην ερευνά μιας σειρά αποτρόπαιων φόνων που σχετίζονται μέσω κάποιων σημαδιών με τους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης. Όσο προχωράει την υπόθεση, διαπιστώνει οτι ίσως υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ίδιο και τα τρομακτικά γεγονότα..



Κριτική :

Ο πιασάρικος αν μη τι άλλο τίτλος, μου κίνησε την περιέργεια να δω τη συγκεκριμένη ταινία. Η αλήθεια είναι οτι δε βλέπω συχνά αστυνομικά θρίλλερ, οπότε ίσως να βάζω τον πήχη πιο ψηλά απο ότι θα έπρεπε, αλλά θα προσπαθήσω να μοιραστώ τις σκέψεις μου για το αν άξιζε τελικά τον κόπο.



Ο Jonas Åkerlund είναι σκηνοθέτης μουσικών βίντεο κλίπ, και αυτο περνάει και στην ταινία, κυρίως μέσα άπο τη συχνή εναλλαγή των εικόνων και το γεγονός οτι μερικές σκηνες αποτελούνται απο συρραφή μικρών πλάνων. Παρόλα αυτα δεν πετυχαίνει να κράτησει τον θεατή στο βαθμό εγρήγορσης που θέλει, και η ατμόσφαιρα τελικά είναι μάλλον υποτονική, αν εξαιρέσουμε 1-2 σκηνές που είσαι στην τσίτα. Το συμπέρασμα για τη σκηνοθεσία είναι οτι μαλλον λόγω απειρίας χρησιμοποιούνται λάθος τεχνικές σε λάθος στιγμές, με αποτέλεσμα η ταινία να χάνει τις κορυφώσεις που θα μπορούσε, και έπρεπε, να έχει κρατώντας πάντως ένα συμπαθητικό ρυθμο.



Ας πάμε τώρα στο σενάριο. Η κεντρική ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, όχι κατι φοβερά πρωτότυπο, αλλά επαρκής για να χτιστεί γύρω της ένα καλό σενάριο. Κι ενώ το στόρυ βγαίνει αρκετά ενδιαφέρον αν και κάπως προβλέψιμο, οι διάλογοι είναι μετριότατοι και τα κλισέ διαδέχονται το ένα το άλλο, κατι που λειτουργεί σαν “συνένοχος” στην έλλειψη κορυφώσεων που ανέφερα παραπάνω. Είναι κρίμα να τελειώνει η ταινία και να μη σου έχει μείνει ούτε μια καλή ατάκα..



Όσον αφορά στους ηθοποιούς, καταρχάς για όλους υπάρχει το ελαφρυντικό των μέτριων διαλόγων. Άπο κει και πέρα, ο πρωταγωνιστής Dennis Quaid με το βαρύ κι ασήκωτο βλέμμα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, το οποίο ταιριάζει πάντως με τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει, ενω δεν είναι κακός στο ρόλο του ντετέκτιβ, δυσκολεύεται να δείξει τις συναισθηματικές του μεταπτώσεις και τον αφήνει κάπως επίπεδο. Η Zhang Ziyi από την άλλη δείχνει άνετη με το ρόλο της, τον οποίο αποδίδει πολύ καλα και αποτελεί ένα απο τα δυνατά χαρτιά της ταινίας. Ο Lou Taylor Pucci ως μεγαλύτερος γιός του ντετέκτιβ τα πάει επισης αρκετά καλά, βγάζοντας τη θλίψη και την απόγνωση του λιγομίλητου Alex για το χαμό της μητέρας και την απουσία του πατέρα του. Τέλος, ο Clifton Collins Jr. ως βοηθός του ντετέκτιβ δεν έχει καμία δυσκολία με το ρόλο του, αλλα προκαλεί χαμόγελα με το παρουσιαστικό του που μοιάζει βγαλμένο απο λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα.



Τελικό συμπέρασμα: προσωπικά δε μετάνιωσα για το χρόνο που αφιέρωσα στην ταινία. Μπορει να έχει σοβαρά μειονεκτήματα, άλλα καταφέρνει και σε κρατάει στο κλίμα της περιμένοντας να δεις το τέλος. Ένας φαν του είδους σίγουρα έχει δει πολλές καλύτερες προσπάθειες, άλλα αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακή ταινία. Η δύσκολη απόφαση αφορά στο αν αξίζει τα χρήματα του εισιτηρίου, καθως θα βγει στους κινηματογράφους 18 Ιουνίου, και ομολογώ οτι γι’αυτό δεν είμαι σίγουρος, άλλα η αισθησή μου λέει οτι σε ένα θερινό σινεμαδάκι θα περάσετε πιο καλά απο το να την περιμένετε σε dvd. Η επιλογή δική σας.



Πίσω από τις κάμερες :

* Αρχικά τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος υποδυόταν ο Neal McDonough, όμως όταν χρειάστηκε να ξαναγυριστούν κάποιες σκηνές δεν ήταν διαθέσιμος κι έτσι αντικαταστάθηκε απο τον Chelcie Ross.



* Στην παραγωγή βρισκεται ο Michael Bay (Transformers, The Island, Armageddon κτλ).





Προσωπική βαθμολογία :





Review by Harvester

No comments:

Post a Comment