Tuesday, June 2, 2009

Earth (2007)



director: Alastair Fothergrill, Mark Linfield

writer: Alastair Fothergrill, Mark Linfield

narrator: James Earl Jones

genre: Documentary







Γενικά είμαι τύπος των ντοκιμαντέρ. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη περιβαντολογική εκπαίδευση γιατί σου προσφέρει άμεσα εικόνες που μπορούν να σε συγκλονίσουν και να σε ευαισθητοποιήσουν. Βλέποντας μόνο τους αριθμούς από την παραγωγή του Earth καταλαβαίνεις ότι φτιάχτηκε από ανθρώπους που αγαπάνε τη δουλειά τους και δε κάνουν μια ταινία απλά για να τη κάνουν. Όταν ξοδεύεις 5 χρόνια από τη ζωή σου σε 200 μέρη του κόσμου και με 250 μέρες(!!) εναέριας φωτογράφησης τότε είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς σου θα είναι μαγικό.



Αν έπρεπε να δώσω έναν άλλο τίτλο στην ταινία αυτή θα της έδινα το : Ο γύρος του κόσμου σε 1μιση ώρα. Εικόνες απίστευτες από όλον τον κόσμο που το οποιοδήποτε στούντιο οπτικών εφέ του Hollywood δε θα μπορούσε καν να φανταστεί. Η εκπληκτική ομορφιά του κόσμου μας αναδύεται μέσα από τις πλέον σύγχρονους τρόπους κινηματογράφησης όπου με speed-up πλάνα και κάμερες όπου μπορείτε να φανταστείτε νιώθετε μέρος του συνεργείου.



Από τον παγωμένο Βορρά μέχρι τις ερήμους της Αφρικής και τον κατεψηγμένο Νότο, με μια μουσική που σε υποβάλει, η ομορφιά αλλά και η επικίνδυνη θέση του πλανήτη μας σε καθηλώνουν. Το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε δε μπορεί να γίνει ορατό στα κλουβιά που ζούμε και αυτό μας κάνει ελαστικούς και αδιάφορους πολλές φορές. Όμως όταν βλέπεις εικόνες όπως μια αρσενική πολική αρκούδα να προσπαθεί να περπατήσει πάνω στους λιωμένους πάγους λες και είναι κάποιο κουτάβι σου δίνουν να καταλάβεις ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να εκτροχιάζεται σε σημείο που σε κάνει να απορείς αν μπορεί να διασωθεί τίποτα. Προσωπικά πάντως θα το σκεφτώ πάρα πολύ πριν ανοίξω πάλι το air-condition μου.



Είναι μια ταινία που συνιστώ ανεπιφύλακτα και που δικαιωματικά παίρνει τα 5 αστεράκια που για πρώτη φορά βάζω. Αν και παίζεται ακόμα σε κάποιους κινηματογράφους σίγουρα μπορείτε να τη βρείτε και σε DVD γιατί μετράει ήδη 2 χρόνια ύπαρξης. Αν και σίγουρα η εμπειρία της μεγάλης οθόνης θα αξίζει και το τελευταίο ευρώ.



Καλή Απόλαυση!!!



No comments:

Post a Comment