Sunday, June 14, 2009

Fifty Dead Men Walking (2008)





director: Kari Skogland

writer: Kari Skogland

starring: Jim Sturgess, Rose McGowan, Ben Kingsley, Kevin Zegers

genre: Thriller



Η Ιστορία :
Το Fifty Dead Men Walking καταπιάνεται με την ζωή του Βρετανού πράκτορα “Fergus” και του Martin McGartland, που ως μέλος του IRA, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βρετανικής κυβέρνησης .Ο πρώτος στρατολογεί τον δεύτερο, σε ένα παιχνίδι “ρουφιανιάς” ενάντια στους συμπατριώτες του, όμως καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα, θα καταλάβουν και οι δύο (πόσο μάλλον ο καταδότης), ότι το σχέδιο/υπόσχεση του πράκτορα για την διάσωση του από όλο αυτό γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτο.
Η Κριτική :
Η Kari Skogland, πίσω από τον ρόλο της ως σκηνοθέτιδα/σεναριογράφος και παραγωγός, προσπαθεί να διηγηθεί σε εμάς την αληθινή ιστορία του Martin McGartland, ενός φιλόδοξου και χωρίς την αίσθηση του κινδύνου πράκτορα, που με μοναδική δικαιολογία του την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων (ανεξαρτήτου ταυτότητας και εθνικότητας), στρέφεται ενάντια στους συμπατριώτες του, νομίζοντας πως αυτό που κάνει τον κάνει ήρωα..
Τα όσα βλέπουμε σε αυτό εδώ το φίλμ τα έχουμε ξαναδεί και σε άλλες απόπειρες και μάλιστα καλύτερες κατά την γνώμη μου (όπως εν μέρει στο Hunger). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έγινε μια καλή προσπάθεια κινηματογραφικά.Το λάθος της Skogland κατά την γνώμη μου είναι το πρίσμα μέσω του οποίου προσπάθησε να αναλύσει τα δρώμενα. Σε όλη την διάρκεια της ταινίας βλέπουμε να αντιμετωπίζεται ο IRA σαν τίποτα άλλο παρά μια ομάδα ψυχρών δολοφόνων /τρομοκρατών, σε αντίθεση με την αγγλική πλευρά που εδώ θεοποιείται σε συνεργασία με τον “άγιο” καταδότη McGartland .
Σκηνοθετικά, η ταινία μου άφησε πάρα πολυ καλές εντυπώσεις χωρίς να επιστρατεύεται κάτι πρωτοποριακό όμως. Στα πρώτα λεπτά της ταινίας αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που θα δείς θα είναι ενα “back to back” χαστούκι, αναμεμιγμένο με απανωτές σκηνές εχθροπραξιών μεταξύ βρετανών και ΙRΑ και η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώντας όλα αυτά μου πέρασε η ιδέα ότι ίσως και να δώ κάτι το ιστορικά αντικειμενικό. Μάταια όμως, μιας και στην συνέχεια το όλο σκηνικό αλλάζει δραματικά.
Καθώς το φίλμ εξελίσσεται η Skogland πασχίζει, δείχνοντας μας περισσότερα από όσα θα έπρεπε κατά την γνώμη μου στοιχεία, για την προσωπική ζωή του McGartland με σκοπό της να τον συμπαθήσει ο θεατής. Όλο αυτό, το εξέλαβα ως μια πάρα πολύ ύπουλη προσπάθεια εξιλέωσης προς το πρόσωπο το πρωταγωνιστή και μέσω αυτού θέλοντας και μη παρατηρείται μια προπαγανδιστική ανάλυση των γεγονότων υπέρ των Άγγλων.
Το μοντάζ της ταινίας, όπως επίσης και τα πλάνα της, έιναι κάτι το πολύ θετικό στην όλη απόπειρα και σε συνεργασία με την όλη απειλητική αλα Guy Ritchie διάθεση, σε κρατούν στην τσίτα σε όλη της την διάρκεια (σε αυτό βοήθησε και η κάμερα στον ώμο, που επιστρατεύεται σε πολλές από τις σκηνές δράσης). Όσον αφορά τις ηθοποιίες, βλέπουμε ακριβώς όσα χρειαζόταν ένα τέτοιου είδους φίλμ, με πρωτοπόρο τον Jim Sturgess ,ο οποίος καταφέρνει να περάσει αλώβητος από τον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο του McGartland.
Θετικά επίσης στοιχεία της ταινίας ήταν κατά την γνώμη μου η επιλογή του Ben Kingsley (γνωστό από την καταπληκτική του ερμηνεία στο Gandhi) στον ρόλο του βρετανού πράκτορα με το κωδικό όνομα “Fergus”, όπως επίσης και η μουσική επένδυση, που με δόσεις παλιομοδίτικου punk και folk προσδίδει μια πιο αλήτικη και συνάμα trainspotting-κή ατμόσφαιρα, που προσωπικά με ενθουσίασε.
Θέλω να κλείσω εδώ, λέγοντας σας αγαπητοί μας αναγνώστες, ότι το Fifty Dead Men Walking δεν είναι μια άσχημη κινηματογραφική απόπειρα. Απλά χάνει την μάχη με την αντικειμενικότητα και παρ' όλες τις προσπάθειες στο να φανεί σαν ένα αξιόλογο πολιτικό θρίλερ, αποτυγχάνει στο βασικότερο, δηλαδή στην εστίαση των αληθινών συνεπειών των γεγονότων. Όλο αυτό σου αφήνει μια άσχημη γεύση, μιας και όλη η προσπάθεια καλύπτεται από ένα πέπλο προπαγάνδας και επιφανειακότητας, που πιστεύω μόνο οι εγχώριοι θεατές θα πρέπει να καταναλώσουν..
Άν βρεθείτε στο σινεμά με καλή παρέα σας προτείνω να το δείτε, μιας και το όλο στυλ του προσφέρεται για τέτοιου είδους συνάξεις. Αν από την άλλη περιμένετε να δείτε κάτι το ιστορικά αντικειμενικό και αξιόλογο, τότε μην μπείτε στον κόπο.
Καλή σας προβολή!
Προσωπική βαθμολογία :



Review by Kapapi

No comments:

Post a Comment