Monday, June 29, 2009

In the Electric Mist (2009)





director: Bertrand Tavernier

writers: Jerzy Kromolowski, Mary Olson Kromolowski, James Lee Burke (novel)

starring: Tommy Lee Jones, John Goodman, Peter Sarsgaard, Kelly Macdonald, Mary Steenburgen

genre: Drama , Mystery







Ένα αστυνομικό θρίλερ έχει κατά τη γνώμη μου πολλά επικίνδυνα στοιχεία που μπορούν να μετατρέψουν ένα πολύ καλό σενάριο σε μια ιστορία με πτώματα και πιστολίδια χωρίς κανένα νόημα αν δεν δουλευτούν σωστά. Και το In the Electric Mist ακροβατεί προσπαθώντας να κρατηθεί ανάμεσα στο αναμφίβολα καλό σενάριο που προσφέρει ένα επιτυχημένο βιβλίο και στο στοίχημα του να στριμώξεις 400 ή 600 σελίδες σε λιγότερο από 2 ώρες. Στα της ταινίας όμως:



Ο Dave είναι ένας αστυνομικός σε μια επαρχιακή πόλη της Louisiana όταν καλείτε να ερευνήσει τον θάνατο μιας κοπέλας η οποία είχε σχέση με την πορνεία. Ταυτόχρονα όμως εμπλέκετε και σε παλιά υπόθεση δολοφονίας της οποίας ήταν μάρτυρας αλλά ποτέ δεν κυνήγησε. Οι έρευνές του σύντομα εστιάζουν σε έναν μαφιόζο (John Goodman) ο οποίος έχει έρθει στην περιοχή για τα γυρίσματα μιας ταινίας που χρηματοδοτεί. Όταν όμως μια πράκτορας του FBI(Justina Machado) έρχεται στη περιοχή για να ενισχύσει την έρευνα και αποκαλύψεις έρχονται στο φώς τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μια πολύ άσχημη τροπή.



Στη ξεχασμένη από Θεό και άνθρωπο πολιτεία της Αμερικής που μετράει ακόμα τα πλήγματα των τυφώνων εκτυλίσσεται ένα θρίλερ το οποίο έχει βαθιά εντυπωμένο τον ευρωπαϊκό τρόπο κινηματογράφησης. Αργά σταθερά πλάνα από τον 70χρονο Γάλλο σκηνοθέτη ο οποίος προσπαθεί να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ένα βιβλίο με εμφανώς περίεργη πλοκή και σύνθετους χαρακτήρες. Τελικά κατά τη γνώμη μου αποτυγχάνει παταγωδώς σε συνεργασία βέβαια με τους σεναριογράφους, οι οποίοι έκοψαν και έραψαν, δημιουργώντας ένα αρκετά ασαφές και ιδιαίτερα κουραστικό αποτέλεσμα. Από τη μια η διατήρηση των εσωτερικών διαλόγων του πρωταγωνιστή και από την άλλη η αφαίρεση σκηνών που χρειάζονταν για τη σωστή ανάπτυξη των δεύτερων χαρακτήρων δημιουργούν ένα κατασκεύασμα στο οποίο πεθαίνουν άτομα, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για τον πρωταγωνιστή, αλλά ο θεατής μένει στη προσπάθεια να καταλάβει ποιος ακριβώς πέθανε και τι ρόλο βάραγε.



Τη ταινία όμως έρχεται να διασώσει όσο μπορεί ο μεγάλος αυτός ηθοποιός που λέγεται Tommy Lee Jones. Με μια πάρα πολύ καλή ερμηνεία καταφέρνει να διασωθεί και να προσθέσει ένα ακόμα επίτευγμα στο βιογραφικό του. Γενικά όμως όλοι οι ηθοποιοί αποδίδουν τα μέγιστα προσπαθώντας να αναπτύξουν τους χαρακτήρες τους στο λίγο χρόνο που τους δίνετε. Η μόνη που με απογοήτευσε είναι η Kelly Macdonald, γνωστή μας από το Trainspotting όπου κυμαίνετε σε ιδιαίτερα ρηχά νερά με μια εντελώς ουδέτερη παρουσία.



Εν κατακλείδι λοιπόν η ταινία έχει χαθεί στην ίδια της την ομίχλη και στη δυσκολία που πάντα έχει η μεταφορά ενός βιβλίου στο πανί. Σε καμιά περίπτωση δε σας πρότεινα να το δείτε σε αίθουσα και όταν βγει σε DVD να σκεφτείτε καλύτερα τις επιλογές σας πριν το επιλέξετε. Πάντως αν τελικά αποφασίσετε να το δείτε τότε



Καλή προβολή!!!



Personal Rating:




Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment