Tuesday, June 9, 2009

Mes stars et moi | Oι Γυναίκες των ονείρων μου (2008)



Director: Laetitia Colombani

Writer : Laetitia Colombani
Starring : Kad Merad | Katherine Deneuve | Emmanuelle Béart | Mélanie Bernier | Maria de Medeiros
Genre : Romance | Comedy






Η Ιστορία :
Φανατικός θαυμαστής δύο διάσημων γαλλίδων στάρ και μιας ανερχόμενης στάρλετ, μπλέκει συνέχεια στις ζωές τους και όντας καθαριστής σε μεγάλο γραφείο αντζέντηδων (έχει τα μέσα), προσπαθεί να κάνει τις ζωές/καριέρες τους καλύτερες και να πάρουν την αναγνώριση που εκείνος θέλει, χρησιμοποιώντας ύπουλα μα συνάμα ξεκαρδιστικά τεχνάσματα. Πέφτει άθελα του όμως, θύμα στα κόλπα των τριών ειδώλων του, που, ενοχλημένες από όσα τους κάνει, θέλουν να του δώσουν ένα μάθημα. Έπειτα από τα όσα περνάει, καταφέρνει να πάρει το μάθημα που του χρειαζόταν, διορθώνοντας τα όσα η εμμονή του του είχε δημιουργήσει και παράλληλα καταφέρνει να επηρεάσει και τις ζωές των “ονειρεμένων” του κοριτσιών..


Η Κριτική :
Έχει τύχει να κριτικάρω και άλλες δύο γαλλικές ταινίες που πήραν τον δρόμο για τις αίθουσες φέτος και με το Mes stars et moi το καλό τρίτωσε. Εδώ βλέπουμε για δεύτερη φορά στην καριέρα της, την Colombani, να καταπιάνεται με ένα σενάριο που τον κυρίαρχο ρόλο έχει ένας χαρακτήρας γεμάτος με εμμονές και παράλογα “αιτήματα”, μόνο που εδώ όλα αυτά περνάν από το φίλτρο της καλής ευρωπαϊκής κωμωδίας.


Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, βλέποντας το Mes stars et moi, υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι παρακολουθείς μια ντουμπλαρισμένη, αμερικάνικη ρομαντική κομεντί, με μοναδικές διαφορές τα πιο αρτιστίκ πλάνα και το ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν τον παίζει άλλο ένα αψεγάδιαστο εξωτερικά teen idol. Αυτό είναι και το στοιχείο που με εντυπωσίασε από το όλο εγχείρημα. Δεν βλέπεις κάτι το στημένο και βαρετό, μα μια πολύ όμορφη ιστορία που ενσαρκώνει με μεγάλη μαεστρία ο Kad Merad και μαζί του ένα πολύ προσεγμένο cast, που προσωπικά μου φάνηκε πολύ δεμένο.


Όσον αφορά την πλοκή της ταινίας, η γνώμη μου είναι ότι η Colombani προσπάθησε να πρωτοπορήσει, θέλωντας να δώσει στο κοινό ένα πολύ όμορφο ταξίδι στα άδυτα των κινηματογραφικών στάρ, παρουσιάζοντας τις αδυναμίες τους, τις φοβίες και γενικότερα την ματιά τους στα καθημερινά δρώμενα. Όλα αυτά δοκιμάζονται στην ταινία, με την βοήθεια όχι του διώκτη Ρόμπερτ, μα του φύλακα άγγελου, που το μόνο που τον νοιάζει είναι να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντά τους. Πιστεύω ότι μέχρι έναν βαθμό το κατάφερε, μα προς το τέλος άρχισε να παίρνει μια πιο κλισέ πορεία που το μόνο που κατάφερε έιναι να αλλοιώσει το όμορφο και με αρκετές ρετρό πινελιές σενάριο, καταλήγωντας σε ένα τέλος που οι περισσότεροι θα καταλάβουν ένα μισάωρο πριν την εμφάνιση του.


Μεγάλο ρόλο στον κωμικό χαρακτήρα του Mes stars et moi, δίνουν οι ρόλοι των Katherine Deneuve και Emmanuelle Béart, όπως και του πολύ στυλάτου γάτου του Ρόμπερτ, με τις δύο πρώτες να υποδύονται ουσιαστικα τον εαυτό τους, προσφέροντας απλόχερα στο κοινό το στοιχείο της αμεσότητας και του ρεαλισμού και με τον τρίτο να σπάει την πλοκή με πολύ αστείο και συνάμα cult τρόπο.




Τα πλάνα της ταινίας έχουν ευρωπαϊκό χαρακτήρα με όμορφες αλλαγές και ωραία σκηνικά. Η φωτογραφιά και τα σκηνικά από την άλλη αξίζουν την προσοχή σας, μιας και σε ταξιδεύουν όπως πρέπει στην πολυτάραχη ζωή του Ρόμπερτ, που προσωπικά λάτρεψα σαν χαρακτήρα.


Κλείνοντας, θέλω να τονίσω την άνοδο του γαλλικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια και συνάμα την απογοήτευση μου για τον χαμηλό αριθμό εισητηρίων που “κόβει” κάθε ταινία. Το Mes stars et moi δεν είναι το μεγάλο blockbuster, όπως και καμία ταινία του είδους δεν πρόκειται να είναι ποτέ, μα είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που θα σας κάνει να περάσετε πολύ όμορφα την μία ώρα και τριάντα λεπτά που διαρκεί. Την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις ηλικίες για ένα όμορφο βράδυ του καλοκαιριού!


Καλή σας προβολή!


Προσωπική βαθμολογία :




No comments:

Post a Comment