Thursday, June 4, 2009

Coraline (2009)



director: Henry Selick

writer: Henry Selick,Neil Gaiman (book)

starring: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Keith David, Ian McShane

genre: Animation, Adventure, Family, Fantasy







Οι ταινίες animation έχουν αποκτήσει τελευταία όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από το ευρύτερο ενήλικο κοινό. Πια δεν πάνε σινεμά μόνο τα παιδάκια για να δούνε Disney αλλά πολύ σοβαρές ταινίες εμφανίζονται με πλαστικούς ή ζωγραφισμένους πρωταγωνιστές. Φέτος μόνο είδαμε πολλά φιλμ τα οποία απευθύνονταν είτε καθαρά σε ενήλικους είτε σε όλες τις ηλικίες με διαφορετικά στοιχεία για τη καθεμία. Απλά να αναφέρω μερικά ονόματα: Waltz im Bashir, Madagascar 2, Wall-e, Bolt και φυσικά τα αναμενόμενα Ice Age 3 και 9.



Το Coraline μας λέει την ιστορία μιας μικρής ηρωίδας η οποία έχοντας βαρεθεί την ζωή της με τους πληκτικούς και πολυάσχολους γονείς της, βρίσκει μια μικρή πόρτα που οδηγεί σε μια διάσταση, μέσα στην οποία όλα είναι ονειρικά και όπως ακριβώς θα ήθελε να είναι η ζωή της. Μια μητέρα που μαγειρεύει λουκούλλεια γεύματα, ένας πατέρας καλλιτέχνης και όλα αυτά με την μικρή παραξενιά ότι όλοι έχουν κουμπιά αντί για μάτια. Σύντομα όμως η Coraline θα καταλάβει ότι αυτή η χώρα των θαυμάτων είναι πολύ μακριά από τον παράδεισο που ονειρευόταν.



Πραγματικά, αν έβλεπα αυτή την ταινία 10 χρόνια πριν, θα είχα σίγουρα τους χειρότερους εφιάλτες. Η ταινία από τη αρχή σε βάζει σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα μυστηρίου με ένα εκπληκτικό animation του στυλ Νεκρής νύφης. Φυσικά δε περίμενα τίποτα λιγότερο από τον σκηνοθέτη του αριστουργήματος του είδους, του Εφιάλτη τη νύχτα των Χριστουγέννων. Πολλές φορές είχα την αίσθηση ότι αντί για ταινία έπαιζα ένα πάρα πολύ καλό Adventure game με μυστήρια και πολύ καλοδουλεμένους γρίφους.

Όμως κάτι δε πάει καλά με το σενάριο της ταινίας. Δε μου φάνηκε αρκετά δεμένο και παρόλο που αποτελείτε από πολλές εκπληκτικές σκηνές με ψυχεδελικά τεκταινόμενα η λύση του Θρίλερ περιορίζεται στο τελευταίο μισάωρο και μου φάνηκε ότι έγινε πολύ βιαστικά έτσι ώστε να τελειώσει η ταινία 20 ή και 30 λεπτά νωρίτερα.



Ένα πολύ δυνατό σημείο της ταινίας είναι η ποικιλία πολύ καλών και δουλεμένων χαρακτήρων. Ο παραμικρός ρόλος αποτελείται από πολύ καλά αναπτυγμένο και με μοναδικά στοιχεία χαρακτήρα.



Εν κατακλείδι, το Coraline είχε όλα τα υλικά για να γίνει ταινία σταθμός στο είδος αλλά έχασε το στοίχημα στα σημεία. Σίγουρα όμως είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε και σίγουρα θα περάσετε παραπάνω από καλά αν είστε λάτρης του animation.



Καλή προβολή!!



Προσωπική βαθμολογία:



Review by Gamapi

No comments:

Post a Comment